Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Војник_севера

41
Шта се дешава са Ненадом Масловаров који је поле Барија дошао у Звезду из Вележа?
42
Терен / ФК Црвена звезда 07/08
August 10, 2007, 11:09:47 AM
Не могу да верујем да ће овај мајмун бити тренер наше Звезде.Тај човек није имао ниједан успех са Звездом у свом првом мандату,нити у својој краијери.Он није ништа боље решење од Ђуроског.Срамота!!!
43
По мени неоправдано једна од најсветијих градова за нашу православну историју називамо туђим именом.Ради се о Константинопољу или Цариграду.Није у реду називати тај град именом освајача који нам је нанео кроз историју много зла.Из поштовањња према страдалницима који су оставили своје кости на зидинама Цариграда бранећи нама свето Православље.

Изнесите своја мишљења.... namigivanje
44
Извињавам се због погрешне информације око године издрадње.Цар Константин је само дао идеју за издрадњу,а каснији владари су то спровели у дело.


Аја Софија



Аја Софија или Света Софија такође позната и као Црква свете мудрости (грч. Αγία Σοφία, Агίа Софίа, лат. Санцта Сопхиа или тур. Аyасофyа), је џамија у Истанбулу, некадашњем Константинопољу (Цариграду). У доба византијског царства чинила је један од делова тзв. Велике цркве.

На месту цркве коју је изградио Теодосије ИИ а која је изгорела у време владавине цара Јустинијана 532. године саграђена је и отворена само пет година касније Света Софија. Она је постала црква у којој се одвијало крунисање византијских царева.

Након пада Цариграда 1453. године султан Мехмед Освајач наредио је да се црква претвори у џамију. Уклоњена су звона, олтар, 15м велики сребрни иконостас а иконе су покривене малтером који је накнадно исцртан муралима у духу Ислама. Током трајања Отоманске империје црква је реконструисана и додата су четири минарета.

Касније је преко пута, по узору на цркву Свете Софије саграђена султан Ахметова или Плава џамија која представља бисер отоманске архитектуре.

Године 1935. годину дана након доласка на власт Кемала Ататурка, и 482. године након пада Константинопоља, донета је одлука да се Аја Софија претвори у музеј.

Аја Софија данас представља један од најзначајнијих споменика светске културне баштине и налази се на листи Унеска. Данас је музеј, али постоји и иницијатива да се поново претвори у цркву.

Недавно су отпочели радови на рестаурацији цркве те се почело са уклањањем малтера и откривањем прелепих икона урађених у злату из времена Византије.
45
Такође настанак наше њаставе је занимљив.У доба борбе против Турака од 1804-1815 руске трупе су помагале Србима у борби против Турака.У одређеном броју битака Руси нису учествовали из
оваквих или онаквих разлога.Вожд Карађорђе је одлучио да се руске заставе окрену и на тај начин покаже Турцима да  су ипак Руси са нашом војском.Иначе грб Србије у то време је била дивља свиња,због огромних пространстава под храстовим шумама у којима су живеле дивље свиње и основног занимања тадашњих Срба узгајања свиња.Чак је Царински рат са Аустријом избио због извоза свиња.

Ја лично подржавам промену  речи српски.То је мој лични став

Извините што сам одлутао од теме.Поздрав
namigivanje
46
Иначе Агиа Софија је за мене светиња.Подигао га је Константин око 330 године.Био је у православним рукама до 1453 када је освојен од стране Турака.Кемал Ататурк га је након секуларне револуције претворио у музеј.У овом храму су крунисани сви Ромејски(погрешно је говорити Византијски јел је то назив који су Латини дали) владари.Овај храм је од непроцењиве важности за православне и све верујуће.

Једна мала дигресија колико вас зна шта значе 4 оцила и двоглави орао на нашем грбу?Четри оцила значе цар царева,цару царује,а једна глава  орла представља државу,а друга цркву.Орао је симбол њиховог јединства.Наш грб је преузет од Ромеја.

Поздрав
47
Последњих година се све више и веоше у нашем језику појављују позајмљенице из других језика.Ова штетна појава узима све више и више маха од телевизије до широких народних маса.Речи као happening,default....све више се користе у нашем језику.Мислим да свако од нас својим личним примером треба да стане на пут овој пошасти која уништава наш језик.Многи људи да би испали паметнији користи ове речи иако нема потребе за њима,јел у србском има и превише лепих описних придева и именица.Ово је једна од ствари која уништава наш национални идентитет и изврће србски језик руглу.

Изнесите мишљења....