Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - дрвосеча

1
За убиство навијача 15 година затвора

Стеван Станковић осуђен на 15 година затвора због убиства Дејана Димитријевића у масовној тучи навијача Војводине и Партизана у Футогу, 14. априла 2008. крај Железничке станице. Учесници туче Немања Јовановић и Милан Мајкић осуђени на две године затвора, а Драган Каћански и Дејан Владушић на по две године и четири месеца.


Стеван Станковић (20) Архивска фотографија

Укупно 16 навијача осуђено је данас на новчане казне у распону од 40.000 до 120.000 динара, а Светко Јовишић је ослобођен оптужбе, јер суд није имао доказа да је те ноћи био на месту догађаја.

Станковићев бранилац Владимир Ђурђевић рекао је да је непријатно изненађен пресудом, јер сматра да суд није извео ниједан доказ који потврђује кривична дела која се његовом брањенику стављају на терет, због чега је најавио да ће уложити жалбу.


РТС  30. март 2009.
2

Мост у Новом саду.

Колико се сећам, бомбардовање мостова у НС, је било за Ђурђевдан 1999. Нека ме неко исправи, ако грешим.
3
Овде нека свако изнесе и своје мишљење и виђење тог ужасног периода током тих 3 месеца 1999. године..
Било би добро да се и окаче и неке слике, које имате, или већ постоје на нету, са објашњењем, где је сликано.
4
Данас 23. марта 2009. прошли је равно 10 година, од како су над Србијом почели да зује злогласни авиони НАТО савеза, под вођстом САД!

Борба је била у старту неравноправна, јер је против Србије у том моменту ратовало: САД, Канада, Британија, Италија, Шпанија, Немачка, земље Бенелукса, Португал, Француска, нажалост и Грчка. Уз све то злочинци НАТО алијансе су имали сателите у Хрватској, БЈР Македонији, Мађарској, Румунији, МХ федерацији, и наравно Албанији.

Злочиначко бомардовање, је трајало 78 дана, све до 10. јуна 1999. када је потипсан "Кумановски споразум", у Вардарској Македнонији.

Разултат је био овакав:
QuoteНа крају агресије НАТО је имао ангажовано 1.040 авиона, што је повећање у односу на почетак агресије за 124%. Лансирао је око 1.000 крстарећих ракета што је такође повећање за око 120%. НАТО авијација је извршила за 78 дана око 26.100 полетања. Борбена авијација извршила 18.168 (70%) а помоћна 7.927 (30%). Просечан дневни налет борбене авијације био је 232 лета, а помоћне 121 лет. Највећи дневни налет извршен је 26. маја - износио је 535 авио полетања борбене авијације. На територији СРЈ извршено је око 2.300 напада са око 8.800 ватрених дејстава.

Суштина овог бомардовања јесте, отимање Космета Србији! Јер је 10. јуна 1999. године, припао снагама ОУН, НАТО, и шиптарском ОВК. Све је рађено у циљу да шиптари прогласе независност у јужној српској покрајини 21.02.2008. А рат на Космету, је трајао и месецима раније у сукобу српских снага безбедности, са шиптарким бандама, међу којима је било Рамуш Харадинај, и Хашим Тачи, као и други, данашњи лидери нове косовске мутант "државе"!

Овде желим да поменем и 2 ствари.. прво су невине жртве, које су страдале током овог злочиначког бомбардовања.. Међу којима и невина деца (Милица Ракић, је само једна од многих)..
А друго, то су хероји наше одбране.. Пуковник Миленко Павловић, мајор Зоран Радосављевић, генерал Вељко Радановић (по њему је настала наша песма "Ђенерале, Ђенерале"), као и многи други!

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА, И ХВАЛА!!!
5
КОСОВО ЗОВЕ

Чујете ли јауке што вјетар
с Косова доноси
чујете ли како плаче Лазарица
чујете ли јецаје манастирских звона
и крике црвених и бијелих божура...

И мутне се ријеке хуком бола гласају
небо се крвљу боји
чујете ли како гавранови слутњом креште
како се земља Србска распада и кида
чујете ли како нас зове Лазарева клетва...

Оста ли још Немањића, оста ли Обилића
има ли иједног Југовића
или сви осташе да леже на Косову
заборављени, издани,
божурима закићени, заспали...

Осташе ли само Бранковићи да
Косово искидају, растргају
осташе ли само поеме исписане
Миличине сузе неисплакане
зар остају невидјене...

Чујете ли, Косово јауче
Грачаница јадом звони
божури из земље дрхтајем пријете
да никад више процвасти
на Косову неће...

Чујете ли, Отаџбина зове
Свети Саво нас са Неба гледа
чујте данас, да сутра не буде касно
да не занијеме за навјек
света Косовска звона.

(С) Невенка Алиспахић
6
Моје саучешће породици убијеног Ђорђа Зарића!
Нека му је вечна слава.
Убицу би требало осудити на 50 година затвора, пошто смртна казна у Србији не постоји, нажалост.
7
Полицајац убио младог фудбалера


Брат убијеног прима саучешће, Ђорђе Зарић (десно)

ПРИПАДНИК Интервентне јединице београдске полиције М. Р. (25) убио је у четвртак око 04.20 из службеног пиштоља Ђорђа Зарића (23) из Јакова, у Улици омладинских бригада код броја 44, у Новом Београду. Злочину је претходила потера за аутомобилом у којем су били Зарић и Филим Милићевић, а који су се оглушили о полицијску наредбу да се зауставе.
Полицајац је одмах ухапшен и одређено му је задржавање до 48 сати. По истеку, како наводи МУП Србије, биће приведен дежурном истражном судији Окружног суда у Београду. Тужилаштво и полиција раде на утврђивању чињеница и околности које су довеле до трагедије.
Према ономе што се засад зна, Зарић је са девојком Јеленом Добрић, њеном другарицом и Милићевићем био на сплаву "Акапулко" до раних јутарњих сати. Негде пред зору одлучили су да крену кући. Јелена Добрић је села за волан Зарићевог "ситроена Ц4", пошто је био пијан, а са њом је била и другарица. Зарић је сео на сувозачко место у аутомобил "пежо" свог друга Милићевића.
У Улици алексиначких рудара, патрола Интервентне јединице уочила је "пежо", који је прошао на црвено светло на семафору и кретао се великом брзином. Припадници полиције упалили су светлосну и звучну сигнализацију и кренули за њим. Намера је била да се возило заустави, а возач преконтролише.
Милићевић је, међутим, дао гас и преко кружног тока, не заустављајући се ни на једно црвено светло на семафору, ушао у Улицу омладинских бригада. Ни овде му црвено није представљало препреку. Ипак, код броја 44 полицијски аутомобил му је направио блокаду.
- Чуо сам шкрипу гума - прича радник оближње кладионице. - Изашао сам да видим шта се дешава. Нисам чуо хице, нити вику. Угледао сам да поред "пежоа" неко лежи.
У саопШтењу полиције се наводи да су припадници Интервентне јединице наредили возачу и сувозачу да изађу из "пежоа". После више упозорења и њиховог одбијања да изађу из аутомобила, полицајац М. Р. који је пришао сувозачевој страни, из безбедносних разлога је уперио службени пиштољ. Приликом изласка из "пежоа" Зарић је вратима кола закачио полицајца, а затим одгурнуо пиштољ. Тада је дошло до пуцња.
- Чуо сам да је младић излазећи из аутомобила одгурнуо пиштољ уз речи: "Склони ту цев од мене" - каже наш саговорник.
Зарића је хитац погодио у главу и убрзо је преминуо. Екипа Хитне помоћи, која се одмах појавила, могла је само да констатује смрт. До убијеног младића недуго затим стигла је и Јелена Добрић. Она је полицији испричала да су се младићи из "пежоа" и она враћали са сплава, као и да је Зарић био пијан, па је она возила његов аутомобил. Алко-тестом је утврђено да је Милићевић који је бежао од полиције, имао 1,36 промила алкохола у крви.
Тело младића одмах је пребачено у Институт за судску медицину, где је обављена обдукција. У четвртак по подне око 15 часова сандук са његовим посмртним остацима допремљен је у породичну кућу у Јаково.
- Ђорђе је био пијан и Филип га је повезао - прича за "Новости" Јелена Добрић. - Кренули су нешто пре мене. Ђорђе је инсистирао да повезем његов "ситроен". Позвао ме је када су их полицајци зауставили, а потом се прекинула веза. Када сам ушла у Омладинских бригада, већ је било пуно полицијских џипова. Узнемирила сам се, а када сам пришла угледала сам га у локви крви.
У дому Зарића у Улици маршала Тита 28 шок и неверица. Ђорђе никада није имао проблема са полицијом. У дворишту велики број пријатеља и комшија, његових клупских другова... Мајка Олгица не проговара. Отац Живко, полицијски пензионер, умро је пре три године.
- Око шест сати ујутру дошли су полицијски инспектори и саопштили нам шта се десило - прича Милан Зарић, брат убијеног Ђорђа. - Рекли су да им је жао и да је њихова грешка. Мајка је почела да јауче. Последњи пут сам се са њим чуо два и по сата пре него што је убијен. Позвао је другара код кога сам био, на мобилни телефон и пуштао нам музику са сплава.
Милан Зарић и његова мајка убрзо су отишли у Полицијску управу Београд. Тамо им је испричано како је дошло до трагедије. Изјаве су дали и Јелена Добрић, њена другарица, Филип Милићевић... Полицајац М. Р. због шока није био у стању да говори. Остаје да се види како ће одбрану да изнесе код истражног судије.

СТУДЕНТ У КОПАЧКАМА
УБИЈЕНИ Ђорђе Зарић активно се бавио спортом. Тренирао је фудбал у Јакову, Сремској Митровици, а последње две године играо је за клуб Ресник из истоименог београдског насеља. Студирао је Вишу пословну школу. У четвртак у његовом дому обрео се и тренер Богдан Коран, који није могао да сакрије сузе:
- Био је дете за пример и одличан фудбалер.
Клупски друг и капитен Ресника Саша Радовановић о Ђорђу има само речи хвале:
- Са њим и његовим братом Миланом тренирао сам у истом клубу и тако смо издржавали породице. Скоро је купио "ситроена", а новац је скупио од продаје плаца. Колико је био савестан говори и чињеница да није хтео пијан да седне за волан.

КАЗНА
25.000 динара је највећа, а 5.000 најмања прописана казна за возача који прође кроз црвено светло на семафору. Уз новчану казну одузима се и возачка дозвола најмање на три месеца.
8
Пивница / Одг: Ja te volim Srbijo...
March 09, 2009, 11:08:24 AM
Шта рећи осим ЖАЛОСНО!

Чујем коментаре.. не треба мешати спорт и политику!?
А да ли је тако? Никада се та два појма нису ни одвајала, никада!!!

Сада шатро нема везе што су пристале да се сликају, са ликом који је у сваком погледу оличење неморала! Клинтон, сви знамо, није познат само по бомбардовању малих  земаља које имају различита мишљења од САД, већ и по секс аферама!

Ако спорт и политика немају везе... Зашто су нама 31. маја 1992. уведене санкције чак и на спорт и културу!? И што је касније доказано, да је разлог за то био намештен случај сарајевске пијаце "Маркале"!

Бог им даде таленат за тенис, али им образ одузе!
9
Прво полувреме доста раштимовано.. пар песама је било за похвалу.. Друго полувреме знанто боље, где се дешава да у пар наврата чак и грмљавину правимо! У 64' одбројавамо 10, 9, 8, 7... и онда СЛАВЉЕ за наш 64. рођендан!
Бакље, димови, заставе, песма ПТЛН, све у трансу.. а трајало је неколико минута. Резултат је био врлодобар, а играчи су добро играли с обзиром на кишу, смор, и стање у клубу.
Певало се Звезди, Србији, Урошу, Космету, и конобару...
Жао ми је само што смо песму "Ђенерале, Ђенерале" отпевали само рефрен, а не целу, јер је супер песмица.
Заставе су биле лепо распоређене, и вртеле су се целу утакмицу...
Нова песмица, у виду "бећарца" ми се свиђа.. Нешто ново код нас на тифо сцени.
У први моменат током првог полувремена, помислио сам супер нема ових телефониста... међутим, како поче онај шоу у 64', тако ничу као гљиве посе кише... а и била је киша, зато их сада зовем гљивари!

Није лоше... може још боље!
10
135. дерби

Да и ја зинем коју, са закашњењем...
Дерби сам очекивао, после дуже времена, да дође више, и да им запушимо уста, и на терену, и на трибини! Но, не иде све онако како сам очекивао.
Што се игре тиче... ту сам се мало и прибојавао, јер је дошло доста нових играча, а терен на оном назови стадиону је био лош. Играли смо ми добро на ЈНА, и превише добро што се мојих очекивања тиче.. Они у првом полувремену 2 пута у шанси.. а ми смо их имали прилично. Дали смо и гол, таман када је требало. У другом полувремену, мало смо долази до умора, пада... и дешава се да они имају шансе. Што се тиче њиховог пресе*авања, како им је поништен гол у 83', да им кажем, да цела лопта мора прећи гол линију! Утакмица је продужена до оног момента када су морали дати гол!!! Том њиховом голу је претходио наш напад, који је ишао дубоко, али као да се сваки час очекивало да ће судија свирати крај.. краја нема, а они стижу до тог "златног гола", који им даје шансу за титулу... Тек тада се они преко чују!

Навијање са наше стране..
Већ је речено да је било фенсера, позера, разних залуталих ликова, који долазе већином у оваквим ситуацијама. Док утакмица није почела, они су се чули, ми смо спорадично имали нешто што би подесећало на навијање.. Припрема кореограије је каснила, вероватно што су сточари касно омогућили нашим момцима да уђу.. постављени су макери и заставице.
Трибина је незгодна за навијање, и поред мегафона којих је било три, али тешко да се с тиме може нешто јаче направити, тим пре ако и ови испред вас нису заинтаресовани за грмљавину каква треба да буде... Почетак и кореографија нас буде, и то је добро звучало.. мада само подизање кореографије је почело "Зашто ћутите" и по мени то се ужасно слабо чуло, одмах затим се почиње "ПТЛН".. које се добро чују, али је и ту морало бити подвикивања са шипке, не би ли се уклавирили.
Све до нашег гола, за мој став је оно лоше навијање... прво, док се уштима шипка, и пренесе поруку, а онда још и док већина скопча да треба да се урла, а не да се мрмља у браду, оно је само подсећало на навијање.. Морам признати ту су се они јаче чули.
Поготком Туторића, они се гасе, а ми се чујемо боље, мноого боље.. Као да је многе на нашој трибини изненадио тај наш гол!? Видим да сијају од среће, али нема песме!? Алооо, који мој сте дошли на дерби!?! Почињем ја ПТЛН, прихватају остали, јер је то песма с којом и треба да се грми, и да нас чују сви!
У другом полувремену, навијање онако, "топло-хладно", с времена на време се одлично чују неке песме типа "Црно бела застава симбол је пи*кетина"... Чудно ми је било што се добро познате песме не могу испратити до краја.. Дал' је могуће не могу да се испевају 4-5 пута како ваља?! У том другом полувремену смо имали и бакљаду-димљаду, која је одлично испала.  Добро је било наше довикивање са Истоком и Западом.
Већ се приближава крај утакмице, и сви очекују коначно и нашу победу, неби ли им зачепили уста више лажљива... Но, истиче време, креће се у продужетак, а 90% наше трибине белији у терен и семафор!? Очекује се последњи звиждук... почињем "Звезда ми је све, Звезда живот је"... песма се добро прима, јер је легла у правом моменту, на прави начин! Завршавамо некако ту песму, са нашим последњим нападом, затим они имају онај свој напад из кога погађају гол, а баш тада сам запео и дерао се као луд, да навијамо, да се чујемо... док год је трајао тај њихов последњи напад, ми смо ћутали... ћутали су и они прекопута, све док Мореира није дао гол... Тада су се паћеници огласили, тада су им све жеље испуњене...

Једина добра ствар коју сам код њих видео јесте кореографија на почетку за Зорана Вујевића (младића, који је прошле године страдао у амбасади САД).

Инцидената је било, али малих размера, тамо на огради до Истока, јер је била нека фрка око њихове 2 заставе... они су нешто ту потрчали, па су на 20 метара добацивали, и претили, међутим како је изашло 30-ак керова, тако су и побегли, а заставе померили...

Како се све завршило, тако су људи на нашој трибини били сје*ани, јер су желели свакако победу... али јбг, победа се не добија гледањем и блејањем... Не ради се само о томе што песма допире од наших играча и даје им снагу, већ и што код њихових играча ствара збрку!

11
Пивница / Одг: Р.С.К.
February 08, 2009, 08:47:07 PM
"Крајишка Зора" - интернет издање крајишке културе.

Quote''Дрво које не пушта нове младице краткога је вијека, а народ који не ствара нову културу на основу старе престаје да постоји, као и онај народ који ствара своју културу по узору на туђу.''

Овај часопис је бесплатан. Уређиванје и вођен од групе ентузијаста са намјером да не заборавимо своје поријекло те да и млађим нараштајима пренесемо барем дио наше културне баштине.[/color]



Ово је издање из марта 2008. бр. 1 (пдф фајл)
http://www.ojkrajino.com/knjige/KRAJISKA%20ZORA%20Broj%201%20Mart%202008..pdf

Ово је издање из јуна 2008. бр. 2 (пдф фајл)
http://www.ojkrajino.com/knjige/KRAJISKA%20ZORA%20Broj%202%20Jun%202008.pdf
13
Мирнес.. је само жвака коју ми треба да прожваћемо.. то је истурени пешак.. а коњица и артиљерија нам стижу у виду јадранске лиге..

Илија је човек мафије, тачније истурени њихов играч, који служи само као манекен, неко ко је цвећка, и у кога не би нико ништа посумњао!?

Требало би добро размислити о нашим потезима, јер што каже Обеликс, сукоби са полицијом има ли би 2 лоше ствари.. први је тај, што би наши људи страдали, и бивали хапшени (нико не сме да вас бије, сем народне милиције).. а друго је тај што сукоби са полицијом доносе и ону пропагандно-психолошку тортуру, где ће нам преко медија напаковати да смо вампири, и све остало што нам редовно пакују.

Зна Мишковић да Делије њему нису наклоњене, па зато и ради нам овакве ствари.

Нешто око те јадранске...
Чујем коментаре у новинама, како свуда на просторима бивше ЈУ је лоше, слаб фудбал, и сл. А да ли је? Да ли је нама стварно фудбал лош? Коме се ту подмећу муда за бубреге.. оним полуписемним наивчинама, који верују у изјаве неких потпарола и сличне багре из свих клубова са тих простора.. (нажалост и код нас!)
ГЛАВНИ УЗРОК ЛОШЕГ СТАЊА У НАШЕМ (а и оклоним лигама) ФУДБАЛУ ЈЕСТЕ МАФИЈА!!!!!!! Мафија, која купује младиће, и продаје их као телад... намешта утакмице, купује трофеје, пере новац (на милионе еврам,а раније марака) преко клубова, угурава неспособњаковиће чак и у репрезентацију... Ужаси несагледивих размера.... а нам треба један сплитски хајдук, или пургери да нас ваде из го*ана?!?!!?!?!? Тако што ће доћи индијанци да гледају управо хајдука, или динамо.
Људима који слабо прате фудбал, и прилике у Србији овако нешто звучи попут научне антастике... гледаће вас бело! Тачније све су то слабићи, који не могу и неће да се ухвате у коштац са проблемима.... А нама већ озбиљно гори под ногама, јер волимо Звезду, и хоћемо да се боримо против тих лажњака, и превараната, који продају маглу!

Тај мутант са јадранском лигом у фудбалу, исто ће да буде (ако се формира), као и са кошарком. Долазиће крелоси 3-4 године, док буде интересантно, и онда ће отићи, јер су видели шта су имали, и од њих доста... нама остаје талог!
Треба размислити уопште да ли тереба ићи на Маракану у том случају? Да се не опечемо као са кошарком... јер евидентно је да је то пропаст српске кошарке, до бола! Једино што нама фудбал није сада у добром стању.. али сигурно је да ће изаћи из тог ђавољег кола, у још горем!

БОЈКОТ ЈАДРАНСКЕ ЛИГЕ!
БОЈКОТ МИШКОВИЋА И ИВИЋА!
14
И даље себе питам: КУД ПЛОВИ ОВАЈ БРОД??

Пре 9 месеци сам говорио овако, и написао.
QuoteМени се и после свега окреће желудац само из 1 разлога... јер знам да ће по овом питању бити слабог помака... да ће у неким каснијим временима, овај случај Футог, бити само спомињан као 1 у низу... што значи, да ћемо ми и даље имати изговоре: "знаш, не можемо сада, знаш нећу са њима за сто, знаш то је тежак посао... имам сада пречих ствари", да се ова серија наставља... ДАЈ БОЖЕ ДА СЕ ВАРАМ! ДАЈ БОЖЕ ДА МЕ ВЕЋ СУТРА НЕКО ДЕМАНТУЈЕ!


И ПОРЕД СВИХ ТИХ ИЗГОВОРА, ЖЕЛИМ САМО ЈОШ ОВО ДА ВАМ КАЖЕМ:
ПУТ ОД 1000 КОРАКА, ПОЧИЊЕ ПРВИМ КОРАКОМ!

Зато браћо, људи, Срби, студенти, школарци, cпортисти, млађи, старији, радници, синови, очеви, хероји, пре свега навијачи... НАПРАВИМО ТАЈ ПРВИ КОРАК!!!

Болдирао сам оно што сам тада претпостављао да ће се десити. Још 1 у низу... наиме, на нашој трибини је слаб помак по томе учињен. Не могу рећи да се ништа није урадило... али из садашње перспективе, то је слабо! Недовољно да ја било коме из околине могу погледати у очи!?! Јер свако ко мене зна... зна и за кога навијам, зна и да посећујем Север чак и на неким јеХеним клубовима ш класе... зна и да сам био пар пута у незгодним ситуацијама...
Како онда да у таквој ситуацији, људима који слепо верују новинама и тв, да почнем причу о Урошу Мишићу и (не)правди у Србији!? Они напамет научили оно што су чули, и свако ће рећи: "Ма треба вас све побити, а не само позатварати"...  ???
Овде клошари, и јајаре данашње Србије нападају и боду човека, који је снага овог друштва, вероватно радник и храниоц породице... Логично је да је заштитио сина. Да сам ја видео да моје дете неко тако напада, хмм.. никакви судови, ни мурија их не би спасили!!!
Таквих клинацам било мушких, или женских, данас имате на сваком кораку. Не знам јесте ли када се возили рецимо гсп бусом, а да се заекнете у друштву клинаца тих година, који причају. Добро послушајте њихов разговор, и видећете да заправо разике између овде наведених, и тих клинаца скоро и нема!? Данас сам баш био сведок такве једне приче, и мени се плакало! Клинци који немају респекта ни према коме.. ни према држави/отаџбини, ни према породици, чак и другарима! Знам да би их продали за паклу цигарета, да се међусобно оговарају и сл. Не сви, али велики део да. Што рекосте, проблем је у друштву!

Наш рад и енергија на овом проблему тапкају у месту.. Неко ми прошле године рече овде на форуму, да имају људи који су задужени за то. Лепо.. али ја као што на почетку написах.. то је ипак слабо! Бојим се да се наш БРОД НАСУКАО! Не кривим сада никога, нити хоћу да прозивам, али ипак се своди на једну равнодушност, јер никоме од нас није близак страдао. Да јесте.. да ли би сви ћутали, и пискарали шта овде. Не верујем.
Прво коло је на ЈНА, добра прилика. Да управо тада када су све камере упаљене, да још једном направимо 1 велики (да још једном пишем ВЕЕЕЛИКИ) траснпарант, са пар слика, и јасном поруком, шта мислимо, и од каквог зла се ограђујемо, и боримо!!! По први пута, да се уради, а почетак и неке мајице, налепнице које ћемо, као и у случају Уроша Мишића лепити, односно носити.
Видим, да је мој потпис, узео 1 члан на делије.нет, ортак ми ту слику показа чак и на доброј теми оног усраног фејсбука... Није ми сада стало што сам ја то радио.. радили су и други људи добре слике, и поруке. Али, све то остаје и даље САМО на интернету?! Нигде није завршило у реалном животу (!), на стадиону, на нашим мајицама, рукама, налепницама, није се ни једна песма повела око тога... Разлог мени није јасан, право да вам кажем. Можда ће неко рећи како је то скупо? Опет показујемо заборавност (карактеристика нас Срба), рекоше пре 620 година да је скупо само онда кад се главом плаћа... у нашем "навијачком свету" данашње Србије, плаћа се ГЛАВОМ (хтели ми то себи признати или не)!!!

Понављам: браћо, људи, Срби, студенти, школарци, cпортисти, млађи, старији, радници, синови, очеви, хероји, пре свега навијачи... НАПРАВИЛИ СМО ДО САДА САМО 2 КОРАКА ОД ОНИХ 1000!?! Наставимо, са трећим, четвртим, петим... стотим, тристотридесетим... дођимо до тог хиљадитог!!! Дођимо што пре, јер крв српска се за бадава, и на погрешном месту лије!
15
Небеска литургија (једно од његових најпознатијих дела).
пророчанско дело св. владике Николаја Велимировића у извођењу свештеника Војислава Билбије;


1. део   http://www.youtube.com/watch?v=stdJRZXT4YA
2. део   http://www.youtube.com/watch?v=JPhOsuOz988
3. део   http://www.youtube.com/watch?v=Mvy1YfbaE8c
16
Николај Велимировић
(4. јануар 1881 (23. децембар 1880. по јулијанском календару - тада важећем у Србији) - 18. март 1956) је био истакнути теолог и епископ Српске православне цркве, која га данас СПЦ слави као светог владику Николаја Велимировића.

Објавио је велики број књижевних дела духовне садржине. У периоду после Другог светског рата његова дела су била забрањена за штампање у Југославији. Тек касних 80-их година она почињу овде поново да се штампају, пре тога су углавном штампана у дијаспори заслугом епископа Лаврентија, а затим овамо преношена.

Његова дела су:
Успомене из Боке, 1904.
Француско-словенска борба у Боки Которској 1806-1814 (?) (нем. Französisch-slawische Kämpfe in der Bocca di Cattaro 1806-1814), 1910.
Религија Његошева, 1911.
Изнад греха и смрти, 1914.
Место Србије у светској историји (енг. Serbias place in human history), 1915.
Србија у светлости и мраку (енг. Serbia in light and darkness), 1916.
Патерик Манастира светог Наума, 1925.
Охридски пролог, 1928.
Рат и Библија, 1932.
Емануил: тајне неба и земље: чудесни доживљаји из оба света, 1937.
Три молитве у сенци немачких бајонета, 1945.
Победиоци смрти: православна читања за сваки дан године, 1949.
Земља Недођија: једна модерна бајка, 1950.
Песме молитвене, 1952.
Касијана; наука о хришћанском појимању љубави, 1952.
Диван: наука о чудесима, 1953.
Жетве Господње: од почетка до нашег времена и до краја, 1953.

Постхумно објављена дела:
Једини Човекољубац: живот Господа Исуса Христа, 1958.
Први Божји закон и рајска пирамида, 1959.
О херојима нашег времена: беседа говорена једног необичног мутног и малодушног дана 1914., 1976.
Омилије на недељна и празнична јеванђеља епископа охридског Николаја, 1976.
Мисионарска писма, 1977.
Српски народ као Теодул, 1984.
Пустињак Охридски, 1986.
Рад на ослобађању отаџбине, 1986.
Косово и Видовдан, 1988.
Молитве на језеру, 1988.
Речи о свечовеку, 1988.
Вера светих: катихизис Источне православне цркве, 1988.
Небеска литургија, 1991.
Три авети европске цивилизације, 1991.
О Богу и о људима, 1993.
Национализам светог Саве, 1994.
Дивно чудо: приче и поуке, 1995.
Душа Србије, 1995.
Говори српском народу кроз тамнички прозор, 1995.
Индијска писма;  Изнад Истока и Запада, 1995.
Нове беседе под Гором, 1995.
Сан о словенској религији, 1996.
Књига о Исусу Христу, 1997.
Устанак робова, 1997.
Духовна лира: празничне песме, 1998.   
Оче наш као основа друштвеног живота, 1998.
Символи и сигнали, 1998.
Царев завет, 1999.
Љубостињски стослов, 1999.
Живот светог Саве, 1999.
Цветник, 2001.
Наука о закону, 2003.
О Европи; Духовни препород Европе, 2003.
Агонија цркве
Некролози
Трагедија Србије
О Светом Сави
Религиозни дух Словена
Словенски револуционарни католицизам
Европска цивилизација угрожена због болести душе
Вера и нација
Нови идеал у васпитању
Божије заповести
Средњи систем
Србија је мала Америка
О Православљу
Мали мисионар
Рођење Христово
Васкрсење Христово
17
Северна трибина / Одг: 20 година
January 07, 2009, 06:09:55 PM
Ко би рекао... 20 година постоји име Делије Север?

Свакако да за тих 20 година је било успона и падова, јер је тако нешто нормално свуда и за сваког. Оно што је битно, да нисмо посустали, да се и даље боримо, и да и даље у нама гори она жеља за напретком и борбом која је била пре 20 година.

Времена, од тада су се много променила, неке су генерације нестале, дошле су нове.. ситуација и сам живот у нашем окружењу није исти као пре 2 деценије. Мислим да сада заправо се сусрећемо са више проблема, него онда. Проблеми су сложенији, и тежи.

Но, свакако требе одати признање свим људима који су претходин 20 (а и више) година посветили живот нашој Звезди, и нашем Северу.

У нове изазове, и нове победе!

Срећан нам рођендан!

18
Пивница / Одг: ХРИСТОС СЕ РОДИ !
January 07, 2009, 05:57:35 PM
Из Кина у једном гају
златни крст блиста у сјају.
Динара гора добила име
сви Срби поносни с тиме.
Уска стаза ка крсту води
Мир Божији, Христос се роди!



п.с. Свака част luconi за поруку.  ;)
19
Данас ми другар послао ову песму на мејл. Па да је окачим овде, јер мислим да не треба гледати онако како је погана рука написала...


Од када се Црном Гором,
Часним крстом Срби крсте.
Не роди се као Мило,
Цар изрода прве врсте!

Јест, било је издајица,
Брат на брата диз'о руке,
Ал' Мило је бруко-творац,
Ненадмашни мајстор бруке!

Одриче се дедовине,
И корена постојања,
Одриче се српског писма,
И српскога поимања!

Одриче се Православља,
Прадедовске дивне славе,
Па Косова, Метохије,
Гле ужаса, гледај страве

Па још такав, какав јесте,
Подиже се он на прсте,
И поноси својим ''делом'',
Тежак изрод своје врсте!

Још ће бити Миловића,
И изрода Бранковића.
Судит' ће им поколење,
Данас, сутра, кроз времена!

А ој Мило, ноћна моро,
Скидај бруку Црне Горо!
Црна Горо, црна ли си,
Никад црња била ниси
20
С обзиром да ја дуго нисам писао овако нешто..  ;D
а видим да је и Киза се забринуо.. па да не разочарам човека..  ;)

Звезда - Војводина 3:1
Првенство 2008/09
Маракана: Лупаш глупости - Администрација!
Заиста сам већ и ја изненађен како је функционисало јуче навијање. Зна бити доста падова на оваквим првенственим утакмицама, али синоћ то није био случај, напротив падова је било врло мало.
Бројност солидна, бакљада одлично одрађена, певање наравно да је могло и боље, али кажем добро је било...
Почиње се "Делије, Делије ајмо сви у глас, Урош Мишић један је од нас!", нашта скаче цео коп на Северу, и то је добро одрађено. Затим иде "Нека вечерас свако зна", али оргинална верзија..
Ређало се ту доста песама: "На своју веру, на своју земљу", "Из копа песме оре се","Мој тим је првак био","Добро знај","Сваке ноћи сањам ја" (оргинал верзија),"Нови сад је наш, пуши га фирмаш","Још 1 победа и титула","Нема дана, а да не мислим на тебе", "Слуге режима сте"... итд.
Као што је већ раније речено, било је довикивање са осталим деловима стадиона "Правда за - Уроша!"... Хтео бих само да се осврнем на овај "случај"... Раније је било помена када је суд донео ону лицемерну пресуду 10 година, и када су се на нашем северу завиориле заставице са (с)ликом Уроша Мишића, да је све то снимано камером, и како ће ти људи бити хапшени који су држали те заставице, јер су "сигурно и они озлоглашени криминалци, потенцијалне убице... односно подржавају насиље"  :o С обзиром, да је овде био приметан случај да цео стадион, тј. оно гледалаца што је било понаша се слично, јер скандира "ПРАВДА ЗА УРОША!"... Занима ме оће ли моћи да сместе 10.000 људи иза решетака, и под којом оптужбом?!?!  :D
Било је и "еври го-а" чисто да се размрда екипа...

Што неко рече, коначно, да идемо узлазном путањом!

Добра ствар код оваквих ствари, када стадион није попуњен, је када имамо оно скандирање типа: "Уууууу аааааа Звезда".. или "Правда за  - Уроша"... што оно толико јечи, да ствара застрашујући звук  ;)