January 06, 2006, 11:07:55 PM Last Edit: October 13, 2008, 07:50:23 PM by KizaLion
Na ovoj temi cemo posebno pisati o knjigama (uglavnom navijackim), dozvoljene su i druge knjige koje nemaju veze sa navijacima. Napisite sta ste citali i koja je knjiga dobra.

Skoro od navijackih knjiga nisam nista citao, ali razmisljam da citam i kupim ovo od Blades Bussiness Crew-a:
http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0953084787/ref=br_lf_b_7/202-6853987-74350

Kiza resio da nas obrazuje posto-poto :D
Da se dotaknem i teme,upravo sam procitao "The Client".Knjiga je na engleskom,nije losa,ali je film puno bolji.

Sto se tice navijackih knjiga, nekoliko utisaka/misljenja mozete naci ovde (strane 4,5,6):

http://www.delije.net/forum/viewtopic.php?t=5711&postdays=0&postorder=asc&start=45

Mislim da se vecina knjiga o sceni sa ostrva nalazi na ovom linku (51 knjiga), imate i cene ;pljuga :

http://www.sportsbooksdirect.co.uk//products.asp?SportID=2&CatName=Football%20Violence
Milka Casuals

Preporuchujem "Zaletanje" od Kolina Vorda (Arsenal i reprezentacija Engleske), a davno sam pocheo da chitam i "Subota je dan za akciju" od Calluma Bella (o navijachima Motherwella i pochetku Casual pokreta u Shkotskoj), nikako da je zavrshim ali nije losha.

Takodje, nevezano za navijache, preporuchujem svima koji josh nisu prochitali "Noc Djenerala Draze" od Vuka Drashkovica.

Hvala na linku... evo Ultra klanovog posta.

Quote from: "Ultra klan"Evo neke od knjiga koje sam citao..
Poshto znam da ju je i R. Williams nabavio, moze neki koment. Po mom misljenju sigurno najjacha grupacija 60-ih i 70-ih.. Jer tih godina samo su oni masovno putovali na uglavnom sva gostovanja (i kasnije ali tada i mnoge druge ekipe).. Navijachi Man Utd su sigurno navijachi sa najvishe zauzetih protivnichkih tribina (od West Hama do Stouka).. Mnogi su se hvalili kako su ih razbili ali chinjenica je da su to uglavnom bila gostovanja za MU koja su bila masovno odradjena i sigurno su na gostovanjima bili u mnogo boljem izdanju nego bilo koji navijachi gostujucheg kluba na Old Trafordu.. Ne gotivim taj klub (u stvari boli me kurac za sve njihove klubove), ali mnogi mrze taj klub ili su mrzeli jer su njihovi navijachi uvek bili superiorniji od ostalih.. kao sto sam rekao 60-ih i 70-ih sigurno dok su krajem 70-ih i pochetkom 80-ih bili vrhunci engleskog huliganizma, tada je svaka ekipa imala neki rezultat i ekipu od 200-800 likova.. (Knjiga za chitanje!)

Solidna knjiga milvolovog navijaca o putesesvijama sirom evrope prateci nacionalni tim.. Nije loshe ali i nista posebno..

postoji prevod na srpskom Huligan 30 godina bola.. Chelsijevi me smaraju njihovom lozanom.. Uvek ih je bila masa i sa par pravih likova - supermen do supermena..

Pocetak aberdinovih casualsa, nije losha knjiga ocena 3+, lik (cava - moje misljenje) nije nesto preterano opisivao neka ludila ali bilo je tu par gotivnih stvari..

tesko je naci neku iskrenu knjigu o milvolovim navijacima, ovo su vidjenja jednog lika (nije hool knjiga) sa mnostvo zezanja i dobrih fora..

Chamuga M. Francis hool biografija i respektabilna grupa navijaca Man. City, nastanak grupe Cool Cats i kasnije Guvnors-a, nije losha knjiga..

Postoji prevod na srpskom Zaletanje, solidna knjiga reklo bi se navijaca kat. B, o njegovim dozivljajima na Aresanlovim tekmama.. Jedna od prvih njiga koje sam procitao..

Secanja Chelsijevih dozivljaja, od Muzike, nacina oblacenja, Likova za secanje, nereda itd..

Jos jedna mnogo dobra knjigica respektabilne grupe Shefild Uniteda BBC (Blades Buisness Crew). Blades ne znaci da su nosili nozeve vec je cisto naziv vezan za taj klub kao npr zmajevi sa vozdovca, misevi/siptari iz humske..

Fina knjizica o stoukovim navijachima pre svega Noughty 40 i njihovom podmladku.. Klasichno chitanje navijachkih dozivljaja navijachke grupe.. Sve u svemu respektabilna grupica sa solidnim akcijama..

Soul crew, knjiga o trenutno jednoj od najjacih ekipa na Ostrvu, prijatno citanje, interesantan deo kada su zgutali asid svi osim sofera i kombijem otisli na tekmu (posle sat vremena niko nije vise znao gde idu, neki tripovali da se ide na tekmu koja treba da se odigra za tri nedelje).. Pomenut je svaba iz kelna koji je redovan u poslednje vreme na nasim tekmama.. Ovoga puta pisu kako je otisao na ugovorenu tucu za vreme rata u Srbiju na tekmu Zvezda - par.. (preporuchujem chitanje, jedna od boljih knjizica!)

Dobra knjiga ali me smara ovaj chamuga.. Sve u svemu ICF ekipa za respekt, pored Millwall-a Guvnors of London..

Po meni jedna od najboljih knjiga pochetci ICF i deshavanja sa kraja shezdesetih i pochetkom sedamdesetih. Mnogo jaka i iskrena knjiga, nema supermena, vech peglanje sa mnogo iskrenih pricha.. (Obavezno chitanje!)

Mnogo ali bas mnogo jaka knjiga.. Everton od koljacine do otimacine 100 godina stare zastave u jednom od svajcarskih sela.. (preporuchujem chitanje!)

Hull, respektabilna navijacka grupa iz malog kraja svi se znaju aktivni i posle 40 godina, koja je je svoju slavu stekla u nizim rangovima takmicenja.. Iskrena knjiga, likova koji kazu nekada smo se sibali kao decaci a sada udaramo kao mushkarci (prosek godina Siti sajkosa je 40)..

Fotografije casual pokreta (pre svega nacin odevanja na tribinama i oko njih, manje tuca), na kraju i 15-ak fotki milaneza?!?

Ekipa koju su svi respektovali i sa razlogom, sve u svemu prijatno citanje dogodivstina Portsmouthovih navijaca 6.57 crew, koje su mnogi uvrstavali medju naj 5 na ostrvu..

Scally ili Casual pokret poceci i razvoj pokreta od skinsa do rejvova.. Muzika, tribine, idoli, putovanja, ludilo, casopisi i sve o tom pojavu. Sve u svemu solidna knjizica..

Intervju sa nekih 20-ak vidjenjih i poznatijih legendi sa tribina.. Ukljucujuci i par Holandeza kao i par svaba (fortuninih), gde se chelzijevi prisecaju jedne od najjachih tuca rame uz rame sa "jugoslovenima" protiv zaboravio sam vec koga (u svedskoj).. Pomenut je i nama poznat lik iz Kelna..

Prica o smekericama iz Liverpula navijacima isto imenog kluba, putesesvije sirom evrope, scally pokret koji je nastao u Liverpulu krajem sedamdesetih, nesto sibanja ali ne preterano (par tucha), sve u svemu fino i iskreno citanje..

I na kraju prijatelj naseg R. Wiliamsa.. Brimson famili, koji pisu knjige gde na svakoj sesnajstoj stranici pisu kako su oni sluzili vojsku, kako ne vole luton.. Knjige nisu lose, jer ih ne pisu oni vec su sastavljene od pisama, svedocenja itd.. drugih iskrenih huligana i navijaca.. Par od njih koje sam procitao su..

O navijackim grupama i hool pokretima sirom evrope, za Srbiju je pisao jedan grobar i po misljenju svih nas moglo je mnogo bolje da se odradi.. Istog su misljenja jos neki "drugi autori" sa kojima sam pricao, i pored toga izbaceno je dosta toga..

Derbiji ili tekme koje volite da mrzite.. Ne secam se dobro ali cini mi se da je tu opisivanje mnogo dobro sibanje (susreti) Milvolovih Bushvakersa i Birmigemovih Zulua..

Knjizica koju sam kupio kada sam se vracao iz Lestera... Kao i obicno dobro citanje tudjih dozivljaja..

I.. Ne secam se ali njigove knjige su sve iste, sve u svemu nije loshe citanje samo preskacite dozivljaje Brace Brimson jer smaraju..

Narode je mozete preporuciti neku dobru istorijsku knjigu?

OBAVEZNA BOZICNA LEKTIRA!!!

- Jovan Ducic: "Verujem U Boga I U Srpstvo" -

Ni ja ih (ustashe) ne bih ispreskak'o bolje...  :rofl Uzivajte...

P.S. Knjiga pisana pre ~ 60 god. kao da je pisana pre 10...

Quote from: "Sokol"Narode je mozete preporuciti neku dobru istorijsku knjigu?
Pa zavisi sta te konkretno interesuje...

Evo mog predloga...

Vladimir Corovic

Nedavno smo mogli procitati statisticke podatke o tome koja evropska nacija tro
Државна безбедност брани државу од народа,
Државна безбедност да не сруши се држава!

Knjige koje vam predlazem da prochitate i moji favoriti su..
Want some aggro?
Scally
Soul crew
Red army General
vezda je zivot, sve droge su sitnica!

Kakva je knjiga "Engleska, moja Engleska"?
Државна безбедност брани државу од народа,
Државна безбедност да не сруши се држава!

NIK HORNBI  
stadionska groznica!
super kniga pisana na foru dnevnika jednog arsenalovog navijaca od prve utakmice pa na dalje

Po meni....

Stadionska groznica-knjiga za djecu i simpatizere
Zaletanje-ok knjiga,ali knjiga 2.kategorije
Huligan-bolja od gore navedene,ali opet 2.kategorija
Ispod cekica-najbolja od ove tri,ali ima dosta radnji nevezanih za tribinu
Soul crew-vrh,dva puta sam ju procitao.

^Jel imas Soul Crew ??
Ako imas ponesi obavezno...
Citao sam Huligan i slozio bih se s regency-em a jos vise sa Ultra Klanom iznad. Sva je u 'superman' fazonu...
Ispod cekica mnogo bolja, iako nije skroz vezano za fudbal....
Trenutno citam Milwall  - nikog se ne plasimo..

Quote from: "Majka Mara"Kakva je knjiga "Engleska, moja Engleska"?

Engleska moja Engleska je napisao jedan od brace Brimson, koji su poznati po tome, da u knjige ubacuju razne izvestaje itd. koji su im drugi navijaci poslali odnosno opisuju stvari u kojima nisu sami ucestvovali...
Najbolji primer je ova Eurotrashed, koja je sastavljena iz clanaka/izvestaja koji su pisali navijaci sirom evrope...

Engleska moja Engleska se po mom secanju vise bavi fenomenom huliganstva i navijackog pokreta. Nema bas mnogo opisanih desavanja, akcija. Opisuje takve stvari kao sto je npr. veza izmedju navijaca i politike npr. povezanost navijaca sa strankom BNP (British National Party) itd.
Inace nisam bas puno stvari zapamtio u vezi te knjige, tako da ako je neko sa foruma skoro procitao, moze malo detaljnije to da opise.


QuoteNIK HORNBI
stadionska groznica!
super kniga pisana na foru dnevnika jednog arsenalovog navijaca od prve utakmice pa na dalje

Sto se tice ove knjige, sudeci po filmu knjiga nema veze sa pravim navijacima vec sa simpatizerima, kao sto je napisao bl_regency.
Lik jeste fanatik ali u tom smislu da nije propustao utakmice, sto mu je predstavljalo veliki problem u odnosima sa devojkom, da je znao napamet ceo tim, rezultate itd. itd.

Knjigu Millwall je takodje pisao simpatizer koji nije bio u "ekipi" i gostovanja su mu vise izgledala kao izleti/pijanke nego neka akcija itd.
Naslov te knjige je pomeni pogresan, to jest previse obecava.

Od knjiga koje su prevedene na srpski bi preporucio "Subota je dan za akciju" i "Zaletanje"

Knjigu "cuveni fudbalski huligani" nisam citao ali je mozete naci (po delovima) na ovom linku:

http://www.mods69.com/forum/viewforum.php?f=13&sid=f9e225e216e73beb1ae5edb937a5fafc
Milka Casuals

Gde ima da se kupe Engleska, moja Engleska, Soul Crew, Subota je dan za akciju... u Beogradu??? U Novom Sadu nema NIGDE!!! Moze i neko da mi proda ako hoce.

Ja sam procitao Zaletanje, Ispod cekica, Mi smo cuveni fudbalski huligani, Millwall i Il Gruppo.
Posto je vecina knjiga opisana, ja bi ukratko opisao Il Gruppo. Radi se o navijacima Juvea, njihovog zblizavanja "pomocu" tuca, utakmica, gostovanja... Ima i dosta slika u sredini knjige, komentari igraca, novinara... Radnja je oko 75-95. Obavezno nabavite, meni se svidela jako.

Quote from: "?????????"Il Gruppo.
Posto je vecina knjiga opisana, ja bi ukratko opisao Il Gruppo. Radi se o navijacima Juvea, njihovog zblizavanja "pomocu" tuca, utakmica, gostovanja... Ima i dosta slika u sredini knjige, komentari igraca, novinara... Radnja je oko 75-95. Obavezno nabavite, meni se svidela jako.

Ova knjiga je po meni budalastina. Ubacili puno slika i nesto teksta. Malo sam prolistao, po meni bacanje para.

Quote from: "KizaLion"
Quote from: "?????????"Il Gruppo.
Posto je vecina knjiga opisana, ja bi ukratko opisao Il Gruppo. Radi se o navijacima Juvea, njihovog zblizavanja "pomocu" tuca, utakmica, gostovanja... Ima i dosta slika u sredini knjige, komentari igraca, novinara... Radnja je oko 75-95. Obavezno nabavite, meni se svidela jako.

Ova knjiga je po meni budalastina. Ubacili puno slika i nesto teksta. Malo sam prolistao, po meni bacanje para.

Procitaj celu. Jedino ona 2 novinara smaraju. Bolje da ljudi opusteno napisu sta se desilo nego ko neki da prenaduvavaju celu pricu i dogadjaje u kojima na kraju nisu ni ucestvovali namigivanje

Nik Hornbi (isti onaj sto je napisao Stadionsku Groznicu)

"High Fidelity

Idemo dalje..

Najpre autobiografska pricha o autoru i njegovom zivotu, naravno i pricha o njegovom udelu u firmi stoke city-a.. odprilike 2/3 knjige, onako ok.. A onda opisivanje drugih ljudi i njihove priche/dozivljaji (mnogo dobro)..

Knjiga engleskog cigana, koji prati wolvse.. Prijatno chitanje, ok knjizica.. Sigurno jedna interesantna grupa, nishta posebno, lik pratio dosta englesku reprezentaciju (tako da dobar deo knjige napisan i o tematici tj. njegovim dozivljajima) ali nishta posebno ali nije losha, veoma lako, brzo i opushteno chitanje.
vezda je zivot, sve droge su sitnica!