Александар Гец (1928-2008)



У Београду је у 80. години преминуо један од најлегендарнијих кошаркаша и функционера Црвене звезде Александар Гец.

Гец је био један од најважнијих стубова златне Звездине генерације која је освајала титуле од 1946. до 1955. године. Био је изузетно талентован и свестран спортиста, а у црвено-белом дресу дебитовао је са само 17 година.

Гец је био највећи велемајстор, игра му је била као романтика, сваки кош мало уметничко дело, многи су само због њега тих година долазили на Мали Калемегдан. Био је непоновљив, маштовит, виртуоз и одличан стрелац. Саша Гец је прва Звездина звезда у кошарци.

За репрезентацију је одиграо 66 утакмица, а каријеру је морао раније да заврши због тешког обољења левог плућног крила. И ван терена је био једнако успешан и остао веран Црвеној звезди. Прво као тренер, па председник клуба. За време његовог мандата екипа је освојила две титуле, три домаћа Купа и Куп Купова Европе.

Александар Гец је од 1946. до 1953. за Црвену звезду одиграо 98 утакмица, са импресивним скором од 88 победа и два нерешена исхода. Као тренер Црвене звезде радио је 1958. и 1959. године остваривши 22 победе и две нерешене утакмице.

За једног од оснивача оснивача и најтрофејнијег тренера Црвене звезде Небојшу Поповића, Гец је , без конкуренције био најбољи кошаркаш те прве, чувене генерације.

"Александар Гец је био прави феномен тог доба, потпуно сам сигуран да би и свих година касније па и сада, био кошаркаш европске класе. Феноменалан техничар, није постојало оно што није могао да уради са лоптом. Био је у игри невероватно духовит. Играо је "на виц" и унео револуцију у кошарку", говорио је Небојша Поповић.




Хвала ти за све легендо.
Нека му је вечна слава!

Вечна му слава!Хвала за све!



Хвала на свему и Вечна му слава!
Quote from: vasvla"Бебе нек се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља педера "



Слава му!
БУДИ СРБИН ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ.



слава му
Урош Мишић један је од нас

Почивај у миру легендо!
КОСОВО ЈЕ СРПСКО,СРПСКО ОСТАЋЕ!

Нека му је лака српска земља.
Хвала за све.

Нек му је вечна слава и хвала
b]НЕМА ВЕЛИКИХ И МАЛИХ УТАКМИЦА КАДА ИГРА ЗВЕЗДА, ГЛЕДАМ ЗВЕЗДУ, А НЕ ЊЕНЕ ПРОТИВНИКЕ![/b]

Слава му!!!!!!!!!
Хиљаде молитви Господе,
право у срце Твоје да погоде,
хиљаде спаљених домова,
само једна је Суза Косова!

Нека му је вечна слава... :(

п.с. Гец је био прва Звездина звезда у кошарци, може ли неко ко је упућен, рећи које су остале Звездине звезде у кошарци?