Делије Онлајн

Делије Кафе => Времеплов => Topic started by: Веља on February 15, 2005, 09:34:49 AM

Title: ORGANIZOVANO NAVIJANjE
Post by: Веља on February 15, 2005, 09:34:49 AM
Evo našao sam ovaj tekst u svojoj "arhivi" na kompu, postovao sam ga ranije na kafeu, ali je kad nam je "vremeplov" sjeban - obrisan... Pa pošto je to bilo davno, a od tada ima dosta novih članova, evo ponovo... Uživajte...!

 Cesto se u navijackom svetu vode diskusije o tome da li je bolja ova ili ona grupa, da li su jaci ovi ili ono navijaci, koja je grupa u modernijem fazonu, bolje organizovana...
Teško je utvrditi opšte kriterijume po kojima bi se odgovorilo na predhodna pitanja.

 Do kraja pedesetih navijenje je svuda u svetu bilo stihijsko i neorganizovano na stadionima, cak i kad su bili puni, nisu postojali sektori gde su se okupljali najvatreniji navijaci.
Prvi faktor koji je uticao na stvaranje navijackih jezgra bio je cena ulaznice. Po pravilu, iza golova i na mestima za stajanje karte su redovno bile jeftinije i mnogo dostupnije mladjima i nižim društvenim slojevima. Mladji navijaci, koji su iz nedelje u nedelju dolazili na ove sektore postepeno su se upoznavali, zajedno provodili na utakmicama i postajali sve zagriženiji fanovi.

 Krajem šezdesetih nastaju prvi pokušaji organizovanog navijanja u Engleskoj i Italiji. Navijaci u pomenutim zemljama poceli su da se organizuju, ali sve je teklo u dva potpuno razlicita smera.

 U Engleskoj su navijaci bili organizovani neformalno, a okupljali su se oko klubova. Postojao je izvestan stepen saradnje oko registracije clanstva, ali se sve završavalo na tome. Takodje su organizovani i pojedini fan - klubovi i oni su okupljali sve simpatizere kluba. Oni, "zagriženiji", vreme pre i posle tekme su provodili po pabovima oko stadiona, gde su, uz dosta pica proslavljali pobede i tugovali zbog poraza. Organizovanog navijanja u smislu pravljenja koreografija, bakljadi i sl. nikada nije bilo, ali je postojao dobar stepen organizacije oko odlaska na gostovanja, uglavnom pod patronatom neke turisticke agencije koja je saradjivala sa klubom. Na tribinama nije bilo zvanicnog vodje, nego je navijanje pocinjalo na nekoliko mesta u kopu. I pored toga, bilo je jako dobro, prvenstveno zbog izuzetnih glasovnih sposobnosti i motivisanosti navijaca, ali i odlicne akusticnosti stadiona i melodocnosti pesama.
Sastanaka i druženja medju navijacima tokom nedelje nije bilo.
Izuzetak predstavljaju ekstremni navijaci skoro svih engleskih klubova, koji su bili organizovani gotovo vojnicki (i hijerarhiski) i koji su funkcionisali savršeno. Okupljali su se u manjim grupama (na tajnim sastancima), gde su pažljivo planirali akcije (uglavnom pravljenje incidenata), a finansirali su se samostalno.

 Do današnjeg dana u engleskoj se ništa nije znacajnije promenilo, izuzev što je usled pojacane policijske represije broj ekstremnih navijaca znatno smanjen.

 U Italiji su u medjuvremenu zaživele ULTRA grupe. Prva prava navijacka grupa bila je FOSSA DEI LEONI (Snaga lavova-navijaci Milana), a zatim slede ULTRAS GRANATA (navijaci Torina), FIGHTERS (Juventus) i mnoge druge. Ono što je italijanske grupe razlikovalo od engleskih je to što su predstavljale model za organizovane navijace, odnosno organizacija im je dovedena do savršenstva. Svaka veća grupa u Italiji ima svoje prostorije, manje ili veće, u zavisnosti od broja članova.
Grupe imaju svoje članske karte, članarina se placa jedanput godišnje, a pored satisfakcije, clan grupe dobija i raznorazne pogodnosti tipa jeftiniji materijal grupe, povlašcenja pri vadjenju pretplatnih karata, jeftiniji odlasci na gostovanja...
Zanimljivo je da su pojedine grupe u odredjenim periodima imale i po dvadeset hiljada clanova (kao na primer Fossa Dei Leoni), iz cega proizilazi da je grupa od novca koji se prikupljao (clanarina 10 EUR puta 20.000 clanova = 200.000 EUR) mogla odlicno da izfinansira svoje akcije. (I posle se pitaj otkud to da im vodja navijaca vozi bembaru!  prim.aut.)
Od tih para pravljene su prelepe koreografije krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih, zakupljene su prostorije u elitnom delu grada, a grupa je sama finansirala svoje odlaske na gostovanja.
Pored toga, svaka grupa obavezno ima oficijelnog fotografa, cije je jedino zaduženje da prati grupu i brine o distribuciji fotografija.
Kod svih grupa postoji visok stepend disciplinovanosti u odnosu na vodje.
Na gostovanja se ide masovno, a na stadionima svaka grupa ima svoj razglas.

 Nešto kasnije, po ugledu na Italijane slicne grupe se oformljuju u Španiji, Portugalu, Francuskoj, a krajem sedamdesetih i na našim prostorima.
Medjutim, sve one su bile samo bleda kopija grupa u Italiji i po brojnosti i po stepenu organizovanosti.

 Dok su u ovim sredozemnim zemljama navijaci kopirali Italijena, u Nemackoj, Holandiji, Belgiji, tifo-pokret je viљe licio na onaj u Engleskoj. Navijaci su se okupljali po fan-klubovima, i jedini izuzetak predstavljaju holandjani kod kojih je postojala malo veca povezanost medju liderima grupa.

 U Grckoj su najekstremniji navijaci dobro organizovani po klubovima gde se okupljaju. Ta organizacija koliko god da je dobra pri organizovanju prodaje karata, odlaska na gostovanja, prodaje rekvizita, toliko je loša za situaciju na stadionima.
Grci ne slikaju, ne snimaju svoje akcije, ne prave koreografije, a jedina i glavna aktivnost im je pravljenje nereda, odnosno tuca sa "zaptitnicima plavetnila"  i kolegama-protivnicima.

 U zemljama bivše istocne Evrope, navijacki pokret je ugledao svetlost dana tek sa padom komunizma u tim zemljama. Vredniji pomena su navijaci u Poljskoj i donekle Madjarskoj, koji su prvi poceli da kapiraju fazon.

 U bivšoj SFRJ navijacki pokret je buknuo u drugoj polovini osamdesetih.
"Preko noći" su nastale grupe DELIJE, GROBARI, BAD BLUE BOYS, TORCIDA, ARMADA, HORDE ZLA, LEŠINARI, UNITED FORCE...
Veliki problem svih ovih grupa je bio tadašnji tvrdi komunisticki režim i nerazumevanje sredine za ovaj vid organizovanosti.
Navijaci su teško dolazili do prostorija za okupljanje, posle i najmanjih incidenata vodje su bivale hapšene, a ogroman problem je bio i nedostatak para.
U tadašnjoj ligi stanje na tifo-sceni je bilo takoreci katastrofalno. Skoro pune cetiri godine jedine aktivnosti navijaca bile su bakljade i po neki incident.

 Stanje je pocelo da se menja tek u nama relativno-skorije vreme.
Napravljene su izuzetno lepe koreografije (Pre svega DELIJE, a nešto slabije Djavoli, ostali nisu vredni pomena po ovom segmentu navijanja), ide se mnogo više na gostovanja, navijanje je buknulo u nekim gradovima gde nisu ranije postojale navijacke grupe (Pre svega Kragujevac i Smederevo).
Nekoliko grupa je imalo ili ima svoje navijacke fanzine (DELIJE, Grobari, Djavoli, Firma, Invalidi, Taurunum, Trans Bojs).
Pregršt sjajno uradjenih transparenata znak je da ovdašnjim navijačima ne nedostaje mašta.
 Rak rana domace tifo - scene i dan danas predstavlja navijanje. Osim par casnih izuzetaka (DELIJE i United Force) sve ostale navijacke grupe (prednjace Grobari u negativnom smislu) reperstoar svojih pesama svode na nekoliko vec prežvakanih tema, ili prepravljaju pesme protivnickog kopa, i to ne Bog zna kakvo prepravljanje, vec samo zamene dve reci i pevaju.

 Sve je ovo do sada uradjeno na našoj tifo-sceni ohrabrujuće, ali potrebno je mnogo više pravih grupa.
Da bi definisali pojam "prave grupe", navešcu nekoliko nazovi pravila kojih bi morala da se pridržava svaka grupa koja sebe smatra ozbiljnom.

-Grupa mora imati svoje prostorije;
-Grupa mora da ide na sva gostovanja sa svojim oficijelnim (ili ti udarnim) transparentom;
-Grupa mora imati svog oficijelnog fotografa, arhivu negativa i fotografija...;
-Grupa svoje vece akcije (koreografije, bakljade, tuce...) mora snimati video-kamerom;
-Grupa mora da razvije svoj marketing (da pravi šalove, majice, priveske, članske karte, nalepnice... kako za clanove tako i za prodaju);
-Svaki clan mora da nosi rekvizite svog kluba na tekme;


Pozz.,
Velja  ;pljuga
Title: ORGANIZOVANO NAVIJANjE
Post by: warsaw on February 15, 2005, 11:42:39 AM
Fossa dei Leoni{Jazbina{ne snaga}Lavova} namigivanje , medju prvim su bili pored pomenutih mnoge zabarske grupe UtC{ultras titi cucchiaroni} S'Doria,Fossa dei Grifoni Genoua...itd..
Title: ORGANIZOVANO NAVIJANjE
Post by: warsaw on February 15, 2005, 11:43:37 AM
TITO{izostavio Sam O} :D
Title: ORGANIZOVANO NAVIJANjE
Post by: Веља on February 15, 2005, 04:53:33 PM
Quote from: "warsaw"Fossa dei Leoni{Jazbina{ne snaga}Lavova}..

Видиш, warsaw, то нисам ни приметио. Наравно да знам да је превод јазбина ( пореклом сам Италијан, тј. мајка ми је из италије - Трепуци (Леће) ), али нисам ни запазио. Хвала.
Јер нисам ја ни куцао овај текст, негo га преузео ( мислим да је са Трибине )...

Позз.
Антонио
Title: ORGANIZOVANO NAVIJANjE
Post by: Веља on December 14, 2005, 12:36:40 AM
Избунарих овај топик још од фебруара ове год.

Па, мислим да би било лепо да на неки начин резимирамо или ти сагледамо где је навијање на нашој сцени данас.
Мислим, на којој смо лествици данас, у односу рецимо на пре десет - петнаест година.

Моје је мишљење да смо доста, доста узнапредовали. Да се искристалисало данас ко је ко на нашој навијачкој сцени.
Осим тога, истакао бих и то да је ( као што сви знамо ) иза нас један период, веома тежак, који смо пребродили и у тим тешким годинама успели да (п)останемо оно што јесмо.

Погледајте рецимо кореографије наше од пре десетак год и ове које данас правимо...
Затим, ниво организације је на веома завидном нивоу ( говорим о нама - Делијама ) данас. Мислим, постојала је јако добра организација Севера и у годинама које су иза нас, али данас је то баш баш на завидном нивоу.

Е, сад, има ту ствари на којима треба порадити још.

Опет, на првом месту - то је певање/навијање.
Поготово када је реч о великим текмама где долази много позера, затим и много оних који не знају текстове и шта ти ја знам.
Но ово је толико већ прежвакана тема о којој нема ни потребе више трошити речи, већ треба прећи на дела... ( а и то се ради... ).
Title: ORGANIZOVANO NAVIJANjE
Post by: ciricdejancira on December 16, 2005, 11:19:19 PM
Pozdrav za Brata Velju!!! Evo I ja da kazem nesto po ovom pitanju. Vrlo je ocigledno, da je nas Sever iz dana u dan sve jaci I jaci, sto ce reci da se nikada ne treba zadovoljavati trenutnim stanjem. Sto se tice nasih prostora tu smo svetlosnim godinama odmakli ostalima I sada trenutno grabimo ka tom inostranom navijackom vrhu. Velika je steta sto smo ispali iz grupe KUPA UEFA, jer je to bila jos jedna velika prilika za nasu veliku promociju I jos veci uzlet. Ima vremena za sve to, jer se nadamo ulasku u tu ligu SAMPIONA od sledece sezone. Sto se tice tvoje konstatacije da sama organizacija na Severu sada, izgleda vise nego dobro, slazem se sa tobom. Kao sto si I naveo, da bi sve to izgledalo jos dosta bolje, potrebno je protresti jos neke stvari vezane za celokupan pokret DELIJE SEVER. Evo na primer trebalo bi pod hitno razresiti veliki problem oko zastava iz unutrasnjosti, koje se donose na velike meceve I koje na tim mecevima uvek padaju u grobarske ruke (jedna ili vise njih). Ili da ih u opste ne donose, ili da sva ta gomila zastava iz raznih gradova bude zatarabljena na Marakani, pa im se daju da ih okace na velikom mecu (ili nekom malom mecu ako dodju) pa ponovo katanac, ili u krajnjem slucaju neka druga resenja koja bi iznasli. Jos za kraj jedno zapazanje, da gostujuce navijacke grupe preterano komotno dolaze na Marakanu, kao na kakav izlet. Malo po malo I sve ce to doci na svoje mesto, jer ce mo svi zajedno resavati te sitne problemcice jedan za drugim, pri cemu ce mo doci do potpune perfekcije, kojoj smo vrlo blizu.
Title: ORGANIZOVANO NAVIJANjE
Post by: Веља on December 17, 2005, 01:17:38 PM
Поздрав Ћиро, легендо!
Пази, јасно нам је свима где смо данас и докле је Север и "Делије" догурали. Осим тога, мислим да тренутно изузетно напредујемо, што је јако добро. Мислим, сада не смемо да станемо, јер смо у узлазној путањи и то треба да искористимо!
Видно се поправила и ситуација где смо били "најтањи" - певање/навијање.
ОК, треба још пуно да се ради, нема шта, али видно напредујемо, поготово на овим просторима ( СЦГ и бивша југа ), дефинитивно немамо конкуренцију. Види, гробари су почели опет нешто да се ложе, али то је зато што су се ујединили, међутим немају они неке предиспозиције, барем како сада ствари стоје. Мислим, имали су шансу - играли су Лигу шампиона, да су неки курац, ту би се показали, овако - слаба вајда од њих. Ко их јебе.

Што се нашег испадања из УЕФА тиче, ОК имали смо шансу, јебига - испали смо, али не треба сада да само тугујемо и да се бедачимо. Много је боље/корисније да на прави начин сагледамо шта смо урадили до сада, да извучемо поуке из до сада урађеног и да "с' ветром у леђа" наставимо да гурамо напред!
Мислим, све ово тако лако звучи "на папиру", много више треба да се ради него ли да се прича, али мислим да дефинитивно имамо снаге и воље и сад је прави тренутак.

Организација Севера је баш баш на завидном нивоу, али и ту треба сагледати шта је до сада урађено, исправити грешке и кренути у још боље сутра!

Што се транспарената тиче, не треба да ти причам, сам знаш, да нама вжнији транспаренти (београдска/прва екипа) никада нису падали у тучи - "на руке" и то.
Било је крађа (знаш на шта мислим, пре десетак год), али то је срање, никада нам важне заставе нису падале у акцијама. НИКАД И НЕЋЕ!
Е, сад, што се застава наших група из унутрашњости тиче, ту постоји проблем.
Али мислим да није решење да те заставе закључавамо на маракани или где већ. Пази, мислим да ако нека група није у стању да сачува свој транспарент, онда не заслужује да га носи и качи на ограду.
Ту не мислим на оне дебилне акције кад је глупави редар грешком дао неки наш транспарент гробарима на истоку! :( То није акција. Али ако екипа већ реши да носи транспарент онда треба да буде спремна да га брани и одбрани.
Мислим да већа брука за једну групу не може да буде од те да ти противничка екипа отме транспарент "на руке".
Јебеш ту фору да закључавамо транспаренте и то. Него те групе треба мало боље да се организују (добар пример: "Делије-Ниш"), да "ставе прст на чело", мало се запитају, контактирају београдску екипу, информишу се (...) и подигну ниво организације.
Онда се глупости типа 'падање застава у смешним акцијама' и слично неће дешавати тако често!
Ако не могу да се организују онда боље и да не носе транспарент него да (неким делом) брукају целу трибину својом непажњом или не знам чим.
Мислим, ја се лично не осећам избруканим када на гробарској трибини видим неки смешан транспарент, али опет боље да се то не дешава!

Што се гостујућиј навијача тиче, јебига, јесте да неке од њих долазе као на излет на Мару, али пази, сам знаш какав је нови закон о навијачима, такође врши се не мали притисак на нас - навијаче, али не верујем баш да би све те екипице које су смешне смеле да се шеткају (искрено не верујем ни да би већина њих смела уопште да дође) да немају толику заштиту полиције.

Поздрав брате...  ;pivo
Title: ORGANIZOVANO NAVIJANjE
Post by: Веља on December 20, 2005, 01:56:49 AM
Елем, Ћиро, брате мој, још једна ствар на коју бих желео да се осврнем јесте изглед транспарената, оних које носе групе из унутрашњости.
Пази, већ кад говоримо о томе колико смо напредовали и где смо данас, мислим стварно ми је пун к... да гледам неке крпе од транспарената које се каче на ограде.
Свака таква група треба да се запита, па ако нема средства не треба ни да носи транспарент.
А оне форе - украдем кеви пар чаршава и направим транспарент - то је давно ( барем што се Звездиног Севера тиче ) испало из фазона.
Title: ORGANIZOVANO NAVIJANjE
Post by: ciricdejancira on December 20, 2005, 01:56:49 PM
Brate Veljo dolazimo do zajednickog zakljucka, da se po pitanju tih zastava iz unutrasnjosti mora pod hitno nesto ciniti (pitanje bezbednosti, izgleda...). Ono sto si u proslom tekstu naveo, da bi oni (navijaci iz unutrasnjosti) trebalo da se jave po instrukcije po pitanju svega toga prvoj ekipi. Javiti se nece sigurno, jer prva ekipa Severa sama mora da pokrene obimnu akciju po pitanju toga (jer prva ekipa kosi a oni samo vodu nose, I to samo po nekada), eto na primer tokom ove pauze u prvenstvu koja nije nesto ni duga (da bi to na prolece izgledalo mnogo bolje I lepse). Ja sam na primer bio pre jedno mesec dana u NAAI-u na lazarevackom drumu-Cuarica. Da bi uradio na primer neko ekstra zastavu sa dimenzijama metar visine I metar sirine, kostace ga oko 28.5 eura (dubinsko utiskanje). Materijal zastave je kao na onim zastavama sto vise na jarbolima ispred nekih jacih firmi I predstavnistva (skoro neunistiv). Na primer zastavu tih dimenzija mozes da spakujes u dzep poput mobilnog telefona. Prosto covek ne moze da veruje kako je lagana. Inace otporne su na sve vrste nepogoda, supljikave su, dok su izradjene od posebnog materijala. U slucaju na primer kise, samo se malo protresu I sve je OK. Takvu zastavu dugacku citavih pet metara mozes da naguras u dzep od pantalona, a da ne govorimo kako lagano moze da se stavi u unutrasnji dzep kave jakne. Eto na primer kada bi se grupe iz unutrasnjosti upucivale na taj nacin izrade svojih zastava, strasno puno bi se smanjio rizik padanja zastava I u slucaju da ih nose ka stajgi kada se vracaju posle velikih meceva svojim kucama (necu ni spominjati koliko bi lepse izgledao nas Sever I same Delije koje stoje iza tih prelepih zastava). Znaci u celoj prici prilikom dolaska I odlaska sa stadiona, takvi navijaci iz unutrasnjosti bi izbegli velike ranceve koji bodu oci onima koji planiraju da ih otmu itd,itd... Pored toga oni bi se I na samim tribinama mogli ponositi zastavom koju nose I iza koje stoje. Za to sve ne treba preterano puno truda. Skoro 95% grupa iz unutrasnjosti donose ocajno lose zastave sto si I ti naveo Brate Veljo, tako da im to svima treba otvoreno I to pod hitno reci, jer one sto donose bolje I da ih ne donose. To sve treba brzo da se radi. Ekipa sada u pauzi sedne I pocne ti okretanje telefona od raznih nasih secija koje nam kvare izgled tribine I celokupan pokret "DELIJE SEVER"sa tim ruznim transparentima. Lepo im se kaze da taj transparent ne dolici nasem renomeu I da ga ostave u istoriju, ali ako zele da naprave TRANS za ponos, neka ga osmisle na CD-u (priprema), skupe kinte koliko treba za to I lepo budu upuceni u firmu poput spomenutog NAAI-a I sve OK (ja na primer volim brzo da resavam probleme, tako da bi ja vec sutra krenuo sa tim poduhvatom). Da ostavim ove zastave za sada na miru, mada bih mogao o svemu tome da pisem I dan I noc. Spomenuo si Brate Veljo I poboljsanje naseg Severa u smislu boljeg pevanja. I ja se slazem sa tobom. Zaslugom tom zapocetom velikom reorganizacijom Severa pred pocetak ove sezone, dosli smo do pristojnog kopa I vise nego odlicnog navijanja (dosta boljeg I oblacenja) itd,itd. Kao sto si I ti naveo, sada ne smemo da stanemo. Naravno da nema stajanja, idemo na drugu fazu udara za jos bolji Sever po pitanju svega. Od mene Brate Veljo za sada toliko, a nadajmo se da ce se jos nasih Delija ukljuciti u ovu raspravu za dobrobit Severa. CIAO!!!
Title: ORGANIZOVANO NAVIJANjE
Post by: pop_Milutin on December 21, 2005, 11:47:24 AM
Pozdrav
Mozda bi trebalo otvoriti temu o tim zastavama, gde bi napravili popis zastava koje nisu zasluzile da se kace, nema niko razloga da se ljuti, ali neke zastave stvarno nisu za tribinu, i da im se na dobronameran nacin kaze da malo porade na tome. A za bezbednost, pa to je odgovornost grupe koja je nosi, i njihova sramota ako im je otmu.
Title: ORGANIZOVANO NAVIJANjE
Post by: Giska on November 09, 2006, 06:56:47 PM
Internet intervju - naši i vaši gosti

Tima i Šavija

Bili
#214   
Dragi Zorane,
ja sam zabrinuti navijač naše Zvezde. Zabrinut sam jer u svojim redovima, vi Delije, imate kriminalce i hohštaplere. Tu pre svega mislim na Branislava Stojanovića, poznatijeg kao Bane Bumbar, kabadahiju sa Ceraka, koji već godinama unazad teroriše srpski narod i nemilosrdno se obračunava sa svakim ko mu se usprotivi. Mali je ovo prostor za opisivanje svih zločina koje je BTS učini. Kako se njemu može stati na put?

Tima i Šavija odgovaraju:   
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Vlada Petrović #188   
ZAŠTO NEMA VISE BAKLJI NA SEVERU??
KAD SMO POSLEDNJI PUT DOBILI GRBARE U TUČI (JA SE NEŠTO NE SEĆAM)???
KAD ĆEMO POKAZATI GROBARIMA VEĆ JEDNOM VAN STADIONA KO SMO I ŠTA SMO??????

Tima i Šavija odgovaraju:   
Nije tačno da ih nema. Smatrali smo u jednom trenutku da je fazon sa bakljama provaljen, pa smo se okrenuli ka pravljenju složenih koreografija. Mada baklji i danas ima i biće ih na sledećim utakmicama.
Pa izgleda da ti nisi bio kad su bile poslednje tuče. Poslednji put smo ih dobili na prošlom derbiju.

Uroš   
Da li spremate nešto u vezi odlaska Perice Ognjenovića ? Ako sada potpiše sigurno nece igrati oproštajnu utakmicu pa me interesuje da li ste smislili nešto da mu se zahvalimo za sve što je učinio ?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Zbog čega da mu se zahvalimo?

Slobodan Petrov   
Zašto na Zvezdinim utakmicama u Pioniru (košarka) nema bakljade i zašto ne dolaze navijači (oni naj vatreniji)??

Tima i Šavija odgovaraju:   
Zna se da zvezdini navijači u Pionir dosada nisu mogli da unesu ni papirnu čašu a kamoli baklje. Radi se i na tom pitanju tako da se mogu očekivati baklje na sledećim utakmicama u evroligi. Videćeš, uostalom. Mi se inače trudimo da pratimo sve tekme, ali nije to lako postići ... pa i mi smo ljudska bića

Marko   
da li znate išta o nedavnom otimanju transparenta BANJALUKA (zvezda je naša vera)  od strane Grobara i imate li pojma šta je sa njim......

Tima i Šavija odgovaraju:   
Da, on je uzet posle zadnje utakmice dvojici momaka koji su bili nepažljivi, ali ne možemo ih kriviti za to. Moramo ubuduće bolje da pazimo

Miloš Z. Smiljanić   
-ZAŠTO VISE NE ZAVODITE RED NA DERBIJIMA, KADA ONI PREMA ZAPADU I PREMA ISTOKU UOPšTE NE PEVAJU ?
-ŠTA CE BITI NA SLEDEĆEM DERBIJU NA SEVERU ?
-DA LI JE ISTINA ONO STO KAZE ONAJ SELJAK TONI MONTANO DA BIVŠE ZVEZDINE VODzE NAVIJAJU ZA obilic ?
-ŠTO SE NE NOSI TRANSPARENT FONTANA NA UTAKMICE?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Pokušali smo, ali ne može se tek tako, batinama, zavoditi red. Nekad ljudima treba i više od cisterne piva ne bi li pevali. Pravi Delija peva i kad je rezultat očajan. Naravno, ne smeš zaboraviti da najpre rezultat motiviše ljude da pevaju, treba samo malo da se strpimo - svanuće i našoj Zvezdi.
Što se tiče koreografije na sledećem derbiju - dođi pa ćeš da vidiš.
A Tony Montano i njegove izjave? Ma, Tony je seljak, slobodno to napišite. Nije uopšte tačno da BILO KO od vođa sa Severa sada navija za Obilić.
Transparent FONTANA se ne nosi, jer se ta grupa raspala. Momci sa fontane dolaze na tekme, ali ne kao i ranije u velikom broju, pa se ta navijačka grupa raspala te nema potrebe za transparentom grupe koja ne postoji.

Miodrag   
DA LI JE ZASTAVA IZ BARIJA U ŽIVOTU I AKO JESTE, DA LI JE ISTINA DA ĆE PONOVO UGLEDATI SVETLOST DANA NA UTAKMICI U KVALIFIKACIJAMA ZA EP PROTIV HRVATA?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Zastava iz Barija nažalost nije u životu, istrulila je. Zadnji put je nošena na utakmici Zvezda - Hajduk 1 :0 .

Andreja   
DA LI SE SPREMA NEKI SPEKTAKL ZA TEKMU SA USTAŠAMA, ILI ĆE BITI KAO I DOSAD BEZ NAVIJANJA KAD YUGA IGRA.
STA MISLITE O DOLASKU DIVCA U ZVEZDU , I KAKO CETE SE ODNOSITI SA NJIM S OBZIROM DA JE BIVSI GROBAR??

Tima i Šavija odgovaraju:   
Ne postoji jos zvaničan stav Delija na tu temu, ali se uveliko priča o tome. Nas ne zanima duel reprezentacija Hrvatske i Jugoslavije. Iskreno, najverovatnije ćemo biti tamo, ali zna se naše: bodrenje Srbije i vređanje Hrvata. Ukratko rečeno - Zvezda, Srbija, nikad Jugoslavija.
Što se Divca tiče - i tu su mišljenja podeljena, ali smatramo da on u duši nikad nije bio Grobar, tj da je samo sticajem okolnosti igrao u Partizanu. Usvakom slučaju predstavljaće veliko pojačanje Zvezdi i zbog toga ga pozdravljamo.

Vlada Niš   
Šta planirate što se tiče dovođenja publike na stadion? Mislim na prvenstvene utakmice izuzev derbija.

Tima i Šavija odgovaraju:   
Kao sto smo rekli, rezultat je taj koji publiku vraća na stadione, mi tu ne možemo ništa iako naš marketing radi odlično. To pitanje je za ljude iz uprave. Treba imati u vidu i kvalitet naše lige - koja se ne može meriti ni po kvalitetu ni po atraktivnosti protivnika i gostovanja sa starom ligom.

Stajke   
Da li će se delije vratiti da navijanju za zvezdu kao prije rata u velikom broju

Tima i Šavija odgovaraju:   
Hoće, samo da nam opet krene. Ponavlja se ovo pitanje, a ponavlja se i nas odgovor. Rezultat dovodi masu ljudi na stadion, a kop Delija je uvek na Severu i peva.

Nikola  Paunković   
Interesuje me kako Zvezda planira da napravi jak tim kada stalno prodaju najbolje igrace.

Tima i Šavija odgovaraju:   
Delije nemaju ništa s tim, pitanje postavi upravi.

Faki   
-Zasto se navijači iz Beograda odvajaju od ostalih grupa na gostovanjima, kao oni "vole" Zvezdu vise od nas iz unutrasnjosti? -Kako to da nama grobari "dignu" tri vodeća transparenta, a mi ih izazivamo nek probaju "na ruke", i ko opet ode praznih ruku, MI!!! Kada smo im mi poslednji put uzeli vodeci transparent!!???
-I kako to da smo mi vodeca navijacka grupa u Evropi, a medjusobno se"cepamo"?
-Zasto ne pokrenete akciju osnivanja FAN klubova po svim vecim gradovima Srbije, da se ne plasite, slucajno, da cemo vas brojno nadmasiti na Severu?
-I poslednje zasto je prva grupa u KG otisla pre kraja tekme tako da
niko nije krenuo na pandure?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Delije iz Beograda se ne odvajaju od ostalih grupa, to mogu da potpišem. Naprotiv, saradnja sa Delijama iz unutrašnjosti postoji.
Transparenti... moramo da priznamo da je našom nepažnjom došlo do gubljenja tih transparenata, ali se to više nikad neće ponoviti. Takodje, moraju svi da znaju: Delije ni jedan transparent nisu izgubile na ruke, u tuči - već su oni ukradeni, a sa druge strane znaju i ti Grobari vrlo dobro da ni jedan njihov transparent nije ukraden, već su svi oteti! Znaju komšije pod kojom presijom oni idu na stadion, pa zato svoje zastave i transparente kao deca kriju na stadionu umesto da ih nose kako se oni nose na tekme. U ostalom pitajte ih kako je to izgledalo kada smo im upali u prostorije Agencije na stadionu JNA - oni su svi brže bolje pobegli, a mi nismo prstom takli nijednu stvar - a mogli smo sve da im pokupimo.
Što se tice osnivanja fan-klubova iz unutrasnjosti - neki od njih vec postoje, a ako ljudi žele da ih pokrenu onda oni moraju da učine prvi korak. Posle toga, imaće svu mogucu podršku nas iz Beograda i drage volje ćemo im pružiti sve što treba, doći na promociju i slično.
Ja (Šavija) sam krenuo opet na tribinu kod Crvenih Djavola, međutim za nama je krenula i veća grupa navijača. Kako smo izašli žandari su nas pokupili. Čuo sam da je doslo do batinjanja na tribinama, ali o tome malo znam. Dakle - prva ekipa je krenula ka navijačima iz Kragujevca ali se murija isprečila i to je to.

Knindža   
1. Zašto se više ne pjevaju pjesme iz Barija: (čija je ono zvezda....)
2. Da li je istina da je zabranjen natpis DELIJE-KNIN na SEVERU, ako jeste dali znate razlog

Tima i Šavija odgovaraju:   
1. Ta pesma nikada nije pevana na Severu.
2. Nije istina da je zabranjen taj transparent na severu. Takođe, koliko znamo Delije Knin viđe ne dolaze organizovano na utakmice, već pojedinačno.

Edin Perezić #202   
Samo sam hteo da znam koja ce vam tuča do sad najbolje ostati u sećanju? I zašto?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Tima : U Drezdenu 1991. sa nemačkom policijom
Šavija : Sa United Forsima, ova poslednja. Bilo je bas žestoko.

Dušan Ivanović   
Zašto na severu nema bubnjeva?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Da, trenutno nema bubnjeva na severu mada smo na poslednjim sastancima odlučili da kupimo nove bubnjeve i popravimo stare. Imamo dosta starih probušenih bubnjeva.

Filip   
Zašto na severu odavno nije bilo bakljade?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Rekli smo već, mislili smo da je taj fazon provaljen i da se treba posvetiti složenijim koreografijama. Ne brini, baklji je bilo i biće ih vec na proleće.

Saša Pejičić   
Da li se sećate Grobara koji su ušli medju vas u Zrenjaninu u leto 1992 i ostali živi.

Tima i Šavija odgovaraju:   
Tima: Bio sam na toj tekmi, ali se tog detalja ne sećam.

Faki -  Kraljevo   
Zašto su ZVEZDINI fudbaleri nezainteresovani za igru i zašto kada dođu u Zvezdu  zaborave ili uopšte nemaju volju da igraju ?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Igračima Zvezde je potreban autoritet. Kada toga bude bilo biće i bolje igre.
Miša #0002   Koje igrače biste izdvojili kao primer koji Delije izdvajaju.   
Tima i Šavija odgovaraju:   Među fudbalerima su to bez sumnje bili braća Đorović, koji su imali pravi osećaj za odgovornost koju nosi Zvezdin dres. Među košarkašima još uvek nema takvog, mada je nama nekako najdraži Zlatko Bolić.   

Zoran Jovanović   
kako si čačkao crvene djavole pevajuci "Zvezda Srbija, Nikad Jugoslavija"!!!

Tima i Šavija odgovaraju:   
Otišao sam na tribinu Crvenih Djavola sa još 3 ortaka i jednom devojkom (Šavija) i počeo da ih provociram. Posle pevanja "Zvezda, Srbija - nikad Jugoslavija!" okliznuo sam se i pao na stepenicama a onda sam dobio udarac u bubreg. Kada sam se pridigao i krenuo da uzvratim intervenisala je milicija i izvela nas sa tribine. To je zaista bilo sve.

Joe   
1.Posebno me zanima vase misljenje o tučama na tribinama.
2.Kako po vasem misljenju treba vratiti navijače? Navijače koji ce stalno dolaziti a ne samo za Derbi i na evropske utakmice
3.Kakva je vasa saradnja sa internet fan klubom? Da li će te nešto uraditi u vezi reklama ovog sajta i samih delija? Kakvi su vasi odnosi sa klubom?
4.Da li ste čuli novu pesmu za grobare i kako vam se svidja?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Tuče su uglavnom prouzrokvane alkoholom, klinačkim dokazivanjem i velikim emotivnim nabojem. Trudimo se da toga bude sve manje, ali neki momci umesto da to srede napolju, van stadiona - urade to na brzinu, usred severa. Pa ipak, biti navijač ne znači samo sedeti i gledati tekmu, zar ne? Šalu na stranu, trudimo se da toga ne bude.
Na pitanje o vraćanju publike na stadion smo već odgovorili.
Saradnja sa Internet Fan Klubom - za nas je to još uvek nova stvar. Vidimo da dobro radite i mođemo samo da to pozdravimo. I ovi intervjui su vid saradnje - a vidite da radimo i rezervaciju karata za članove preko Interneta.
Pesma sa Severa nam se sviđa, narošito njena poruka.

Branko Bukvić #283   
1.Zivo me interesuje na sta ce liciti nas sever na sledecem
derbiju ,kad smo ostali bez gotovo svih iole poznatijh zastava(stare ULTRAS,koju nikad necu prezaliti,ULTRA BOYS,od skora i HEROES...).Da li se planira neka akcija po tom pitanju.
2.Da li bi javni bojkot na nekoj od predstojecih prvenstvenih utakmica mogao imati pozitivnog uticaja na kosarkase,kao i na upravu

Tima i Šavija odgovaraju:   
Akcije se planiraju svakodnevno, veruj mi. Ali moraš da znaš da nijedna vodeća zastava nije oteta, niti će se to desiti. Problem je u velikom broju nepošteno pokradenih zastava. Transparenti koji su pokradeni (pokradeni sa stadiona,a ne oteti) su nam vraćeni, i to veoma brzo.
Ne razmišljamo još o bojkotu, sačekajmo da malo odmakne prolećni deo sezone, a onda je moguće svašta.

Vuk Vujović   
Šta ce biti sa SEVEROM na utakmici Yugoslavija - Hrvatska?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Već smo rekli. Ne postoji jos zvaničan stav Delija na tu temu, ali se uveliko priča o tome. Nas ne zanima duel reprezentacija Hrvatske i Jugoslavije. Iskreno, najverovatnije ćemo biti tamo, ali zna se naše: bodrenje Srbije i vređanje Hrvata.

Marko Martinović   
Čuo sam mnogo prica (sa razlicitim verzijama) u vezi "bliskog" susreta vodje navijaca hajduka (torcide), parangala, i nas Delija i zanima me koja je istinita (tacna) verzija?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Nije tačna verzija i to nije imalo veze sa nama.

MM delija   
Koje i čije jos navijace cenite (domace ili strane)?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Cenimo Grke kao huligane i Žabare kao majstore organizovanog navijanja. Od domaćih ... cenimo United Force, mada ne mogu da se porede sa nama.

Dušan Đurašković #182,183   
Postavio bih vam jedno pitanje koje buni sve Delije : Da li se Arkan stvarno prodao?A ako jeste zbog cega je zabranjeno da ga prozivamo za vreme tekme( da li uopste postoji
opravdanje za ono sto nam je uradio-prodao nas?)?

Tima i Šavija odgovaraju:   
To ćeš morati da pitaš njega. (smeh)
Ali moras nesto ozbiljno da shvatiš - znaš u kakvoj situaciji živimo i šta sve čoveku može da se desi... Konačno, ni Bjekovića ne prozivamo lično na Severu, a ta logika može da se primeni i na Arkana i njegovu suprugu

Milan Jagnjić   
ZASTO SE NA ZVEZDINOM SEVERU NECUJE REFREN OD PESME ZDRAVKA COLICA "CIJA JE ONO ZVEZDA"KOJA JE POSLE NEZABORAVNOG TRENUTKA U BARIJU BILA HIT U NASOJ
ZEMLJI,NARAVNO UZ KOREOGRAFIJU SALOVA.

Tima i Šavija odgovaraju:   
U Bariju su se pevale pesme Zvezdinog severa koje se i sada pevaju ali ta pesma nikada nije bila pesma severa i nije se pevala nikada na utakmicama.

Golubovć Nevena #273   
Prvo: Da li ce tuce na SEVERU prestati, da li ce DELIJE vec jednom nauciti, kako treba navijati i davati podrsku najboljem klubu na Svetu?
Drugo: Da li ce, u bliskoj buducnosti, biti obezbedjen autobus za ,nas, devojke, jer mislimda ima dosta devojaka koje stvarno vole C. Zvezdu, i koje je prate i u dobru i u zlu.

Tima i Šavija odgovaraju:   
Tuče su jedan od problema koje je teško rešiti jer ima raznih povoda za sukobe koji su često i lične prirode.
Čim se devojke skupe za jedan autobus on će im istovremeno biti obezbedjen.

Marko #179   
sto mi navijamo najbolje na svetu kad nam se klub,narocito fudbalski ne oduzava,mislim naravno na sporskom planu,jer znam da navijaci zvezde imaju najbolje odnose sa upravom,ali cemu to kad grobarska stoka osvoji sve od 91-ve!

Tima i Šavija odgovaraju:   
Ničija ne gori do zore. Svanuće i Zvezdi, ne brini se. Sa druge strane - ponosni smo na činjenicu što se nismo prodali nijednoj političkoj patiji i što smo sačuvali zdravo jezgro Zvezde. Doći će trenutak kada će nam se takav stav veoma isplatiti. A poređenja radi - pogledaj samo ko sve stoji iza Partizana. Neka hvala.

Srđan Jovanović   
Želeo bih da postavim pitanje kada ce vodje uci u odbor i kada ce se vec jednom navijaci pitati za nesto

Tima i Šavija odgovaraju:   
Delije su ove godine dobile jedno mesto u upravnom odboru kluba i taj član ce biti izabran izmedju vodja delija. To ce biti neki iz starije generacija.

Nenad Negovanović #246   
Ko izmislja pesme, i na koje italijanske navijace se mi ugledamo!

Tima i Šavija odgovaraju:   
Svako ima svoje idole medju stranim navijačima, ali Delije sa severa nastoje da budu originalni. Pesama stalno ima, novih, ali pitanje je kako navijači to prihvate. Ne postoji neka odredjena osoba koja ih smišlja.

Dušan Đorđević   
Zasto je isao sam na Djavolsku tribinu u Kragujevcu,pa dobio batine,kad je mogao da povede,da je hteo,jos 200 nas

Tima i Šavija odgovaraju:   
Šavija: pravo da ti kazem, pre tekme smo se odvojili od Delija, nas gore pomenutih petoro, a sve zbog potrage za pivom (opšti smeh).
Pravo sam otisao na njihovu tribinu a vi ostali ste već ušli na stadion - i to je cela priča.

Budimir Marković   
- Zašto ova generacija Zvezdaša nema mesto u gradu (centar grada) na kojem se skupljaju navijači pre utakmice i sa njega kreću na va¸žnije mečeve (pre svega na međunarodne utakmice i derbije)?
- Zašto pored imena svih sela i grupa nema zastave sa imenom Beograd na  sebi?
- Kako je došlo do toga da grobari POKRADU većinu udarnih transparenata?
- Zašto se malo radi na organizovanju ekipa iz unutrašnjosti kada se zna da  glavna snaga Ultras-a le?i u brojnosti koju oni donose?
- Šta se događalo sa Ultras-ima tokom demonstracija '96-'97 i zašto nisu  bili aktivni u tome (ako se već deklarišu kao antikomunisti)?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Pre je to bila SNEŽANA, i tu se skupljala stara ekipa, čak i kad nisu bile tekme. Za koji mesec biće završen naš klub, kod samog stadiona, i biće mesto gde ce se Delije uvek okupljati. A za velike tekme zna se, kao i pre - kreće se od crkve Svetog Marka.
Radi se na zastavi sa imenom Beograda, a što se tiče grobarskih krađa o tome smo već rekli.
I oko grupa iz unutrasnjosti smo rekli - oni moraju da načine prvi korak, i posle je sve lakše. Ne možemo mi da jurimo ljude iz unutrašnjosti i terati ih da organizovano dolaze na tekme.
Delije nisu organizovano učestvovale na demonstracijama, ali je većina njih individualno bila tamo. Delije su apolitična navijačka organizacija i tako će i ostati, međutim svako od nas ima pravo na svoj stav prema nekom političkom desavanju ili stranci. Na kontra-mitingu bilo je ljudi u prvim redovima koji su "dočekivali" kontra-mitingaše, ali ne naravno sa Zvezdinim obeležjima.

Nemanja #221   
Sa koliko godina ste poceli ozbiljnije da navijate(da idete na gostovanja,da se bijete,...)?
Zasto ne dolazite na manje utakmice Pioniru?
Kada ste postali vodje Severa?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Tima : Sa 16 godina
Šavija : Sa 14-15 godina.
Nije tačno da se ne dolazi na manje utakmice mada se dešava da se termini utakmica poklapaju sa utamicama drugih klubova sportskog drustvaa i ne možemo sve da postignemo, ipak je Zvezda veliko SD
A što se tiče "biti vodja Severa" - taj izraz malo ko od nas upotrebljava, a i kada to uradimo onda se uvek deklaričemo kao "jedan od vodja sa Severa" jer nas ima desetak ravnopravnih.Ne može se reći tačan trenutak kada je neko postao ili prestao biti vođa

Miloš i Bane   
Prvo koji je razlog čestih tuča na severu i kako to kada kažete da ste najbolja organizovana navijačka grupa u Evropi i to se opet dogadja, Drugo zašto se ne ugledate na Italijanske tifoze i ne pravite bakljade i dimne zavese.

Tima i Šavija odgovaraju:   
Oko tuča smo već objasnili, a Bogami i oko drugog.

Borislava Gvozden   
1.zašto kočite sa časopisom "pune tribine " poslednji broj je izašao pre godinu dana.
2.zašto ne napravite nove barjake , svi su truli, bolesni i stari i iscepani.
3.zašto ne zabranite šupčinama da kače svoje bolesne zastave na severu

Tima i Šavija odgovaraju:   
Četvrti broj časopisa PTLN će izaći za nekih 20-tak dana. (nadamo se)
Prave se novi barjaci veći deo je gotov tako da će se moći videti u prolećnoj sezoni.
Svako može da kači svoju zastavu na severu ali je dogovor upravo postignut pre par dana - zna se koje su to zastave i koji su to transparenti koji ce stajati na vidim mestima na svakoj tekmi. Hijerarhija tu ipak postoji.
Igor   
ZASTO SE STARI TRANSPARENTI VISE NE NOSE NA SEVER,I ZAŠTO PTLN NE IZLAZI.

Tima i Šavija odgovaraju:   
Stari transparenti se ne nose iz jednostavnog razloga što više te stare grupe ( ZULU , RED DEVILS) ne idu organizovano na utakmice . Mada se radi na tome da jedan broj starih zastava se ponovo počne kačiti na sever.
Sledeći broj PTLN ce izaći za 20-tak dana.

Čalošević Aleksandar   
Mislim da Zvezdini navijaci zaslužuju bolje vodje u smislu odnosa prema drugim navijačima tu pre svega mislim na balavce koji se penju na šipke i pozivaju na navijanje a pri tome psuju i vredjaju ostale,ne može on da tvrdi da voli više Zvezdu od mene i ostalih.Kad ce da prestanu tuče na Severu ovo se posebno odnosi na utakmice na gostovanjima?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Šavija: Slažem se, i moram reći da je pitanje na mestu. Pravo da ti kažem pomalo me to već nervira, jer malo ljudi zna koliku odgovornost nosi to kad si na šipci, pa se shodno tome i tako ponaša. Biće toga mnogo manje, obecavam ti.

Nenad Vidrić   
Dali ste bili na utakmicama Bajern-Zvezda i Zvezda-Bajern? Ako jeste, molio bih vas da samo ukratko opišete kako je taj susret izgledao sa tribina.

Tima i Šavija odgovaraju:   
(Smeh) Pa naravno da smo bili :) (Šavija: Naravno, Tima je poceo da ide po svim Zvezdinim utakmicama jos početkom ovog veka :)
Tima: Trenuci koje nikad nećemo da zaboravimo, jer toliko emotivnog naboja skoro nikad nismo osetili. To je nemoguće opisati, to treba doživeti.

Nikola   
zašto organizacija navijača nije uvek kao pred zadnju utakmicu sa radom i partizanom nego smo se ranije bez veze brukali(mislim na ono kad smo krenuli da se bijemo sa radovcima skoro goloruki a oni svako po štanglu)

Tima i Šavija odgovaraju:   
Bilo je tih ozbiljnih propusta, ali kao sto se primećuje stanje se poboljšava i tako ce i dalje biti. Posle nekoliko sastanaka sa navijačima a i sa igračima - dogovoreno je da se u sve sfere navijackog zivota krene mnogo organizovanije.

Miša #0002   
Koje navijačke grupe iz unutrašjnosti bismo mogli da istaknemo kao primerne ?

Tima i Šavija odgovaraju:   
Teško je izdvojiti, ali ponajpre Nišlije, Novosađani, Subotica i Ruma.

Razgovor vodili svi Webmasteri Delije Internet Fan Cluba
Miša - #0002
Caki - #0134
Sanja - #0233
Lala - #0045
Če - #0137
Title: ORGANIZOVANO NAVIJANjE
Post by: Giska on November 09, 2006, 07:03:39 PM
Да не буде забуне интервју је рађен 98 или 99