ima li neka internet stranica na kojoj se na engleskom moze naci o istini na kosovu?

sta se sada radi i sta se radilo kroz istoriju?

ako neko zna nek postavi . pa da samo radim kopi pejst svim strancima sa kojim se dopisujem.

Quote from: "Dion_Cacak"ima li neka internet stranica na kojoj se na engleskom moze naci o istini na kosovu?

http://www.kosovo.com/
http://blago.serbianunity.net/
http://www.suc.org/
http://www.kc.gov.yu/C-engleski/index_en.html

Све што желим рећи, да куцнуо је последњи час!
Не буде ли Звезде, тада неће бити ни нас!

Treba to gamad ubijati gde god se stigne, majku im njihovu smrdljivu.

KIM Info-sluzba
17. mart 2006.

Dve godine nakon martovskog pogroma u kome su kosovski Srbi i Romi doziveli svoju "Kristalnu noc", u prisustvu vise hiljada medjunarodnih snaga i medjunarodne misije UN tesko da se ista sustinski promenilo na bolje. Iako je medjunarodna zajednica ostro osudila pogrom, iako je kosovska vlada pod pritiskom zapadnih vlada obnovila jedan broj unistenih objekata, samo nekolicina od 4000 prognanih Srba i Roma vratila se u svoje domove. Najveci broj to nije ucinio u strepnji od novog nasilja u kome im niko ne bi mogao garantovati zivot. Najveci broj crkava je i dalje u rusevinama, groblja se i dalje skrnave, slobode kretanja i zivota i dalje nema, a preostalli Srbi na ovim prostorima ovu tuznu godisnjicu ocekuju u stalnom strahu od novog talasa nasilja uz sve jace tenzije povodom zapocetih pregovora o buducem statusu Kosova i Metohije.

Kosovo danas ponajmanje lici na jedno tolerantno multietnicko drustvo u kome svi njegovi gradjani mogu da nadju svoj dom i svoju buducnost. Najzalosnije je, ipak, da medjunarodna zajednica nije nasla snage, a umereni Albanci ni dovoljno obraza, da imenuju glavne organizatore martovskog pogroma. Ostalo se na apstraktnim osudama i pokusajima da se nasilje opravda. Glavni organizatori koji su rukovodili masom od preko 60.000 ljudi, obezbedili transport ekstremistima iz najudaljenijih sela i vesto postavili blokade pred bazama KFOR-a i dalje uzivaju precutni medjunarodni imunitet, a kosovske institucije koje su potpuno zakazale u tim presudnim trenucima, sada se predstavljaju kao demokratske i obecavaju bezbednu buducnost Srbima u nezavisnom Kosovu.

Srpski narod sa svojom Crkvom ce ovogodisnju tuznu godisnjicu obezleziti dostojanstveno u hramovima secajuci se onih koji su izgubili svoje zivote samo zato sto su zeleli da mirno zive u svojim domovima i sto su bili pravoslavni Srbi. Svojom tihom molitvom, ali i mirnim protestnim setnjama preostali kosovski Srbi ce jos jednom podici glas protiv nepravde i nasilja, lazi i licemerja, sa nadom da se ovakvo nasilje vise nikada nece ponoviti.

Uoci druge godisnjice martovskog pogroma ponovo oskrnavljeno groblje u Urosevcu i razbijena stakla na sabornom hramu u gradu

KIM Info-sluzba
17. mart 2006.

Prema saopstenju Kosovske policijske sluzbe i potvrdi koju je KIM Info-sluzba dobila iz svojih izvora juce rano ujutro je polomljeno nekoliko nadgrobnih spomenika na srpskom pravoslavnom groblju u Urosevcu, dok je na sabornom hramu u gradu razbijeno nekoliko prozora.

Groblje u Urosevcu bilo je i ranije meta vandala i u sklopu aktivnosti Komisije za obnovu Saveta Evrope situacija na groblju je dobrim delom sanirana krajem prosle godine. Takodje je popravljena i steta na hramu Sv. Velikomucenika Cara Urosa koji je ostecen molotovljevim koktelima u toku martovskog pogroma, kada su ga hrabro branili vojnici grckog kontingenta.

Nazalost ovaj najnoviji primer vandalizma pokazuje da oni koji su pre dve godine ucestvovali u skrnavljenju pravoslavnih svetinja kao i u progonu i ubijanju nevinih civila i dalje nekaznjeno nastavljaju sa svojim nedelima.

Delegacija SPC koja boravi u Vasingtonu juce je u razgovorima koji su vodjeni sa savetnicima predsednika Busa posebno pomenula ovaj primer kao podsetnik da na Kosovu i Metohiji jos nema mira i spokoja za pravoslavne Srbe, njihova groblja i svetinje.



--------------------------------------------------------------------------------


PARASTOS POVODOM DVOGODISNJICE OD POGROMA SRBA NA KOSOVU I METOHIJI (17. MART 2004

Све што желим рећи, да куцнуо је последњи час!
Не буде ли Звезде, тада неће бити ни нас!

Evo malopre javise na Dnevniku da je jedna Srpkinja na Kosovu ranjena danas.Pa dokle vise majke vam ga siptarske?! :bes

Ubij,zakolji,da siptar ne postoji!!!

Quote from: "R.S.K."
Quote from: "Djole"Evo malopre javise na Dnevniku da je jedna Srpkinja na Kosovu ranjena danas.Pa dokle vise majke vam ga siptarske?! :bes

Ubij,zakolji,da siptar ne postoji!!!

A onda umnik-kurve kazu da je metak zalutao....?!

Siptar pod noz!
Ali znas sta moramo da shvatimo - mnogo je prirodnije da mi mrzimo njih (pa cak i oni nas), nego da nas "mrzi" UMNIK i NATO i svi ostali...
Kao kad te bace pacovima - ja ne krivim pacove - doci ce njima kad tad macka :boks  - ja krivim onoga koji nas je pacovima bacio:
Ubij,zakolji,da UMNIK ne postoji!!!
Korumpirani NATO pod noz!
,Устаните људи и  подигните чела, јер битка свих битака је давно почела, боримо се за, планете наше спас, против јебене Америке подигнимо глас! Устаните људи са вером у Бога, да ослободимо Земљу од смрада њиховога!"

A sta se zapravo desava u pazaru, tj. sandzaku? Pokusavam da nadjem novosti itd, ali slabo pise, pa ako neko ima volje da napise sta se zapravo zbiva tamo u zadnje vreme i do cega bi moglo da dodje

Quote from: "SerbianEagle"A sta se zapravo desava u pazaru, tj. sandzaku?

http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2006/05/29/srpski/P06052801.shtml
----------------------------------------------
http://www.sanjak.org/index.php
http://www.raskaoblast.com/


Све што желим рећи, да куцнуо је последњи час!
Не буде ли Звезде, тада неће бити ни нас!

Pucano na kucu povratnika   
9. jun 2006. | 12:35 | Izvor: Beta    
Ljug -- Na kucu u naselju Ljug, kod Istoka, koju Srbi-povratnici koriste dok ne udu u svoje kuce, sinoc je pucano iz automatske pu

KIM Info-sluzba
10. juni 2006.

Poslednjih nedelja sirom Kosova i Metohije pojavili su se bilbordi i posteri na kojima organizacija VETEVENDOSJE (Samoopredeljenje) koju predvodi Albin Kurti poziva na bojkot proizvoda iz Srbije. Rec je o proizvodima srpskih firmi koje proizvode gradjevinski materijal, namirnice, lekove i drugo.


"PREKINITE LANAC
BOJKOTUJTE SRPSKE PROIZVODE!
NANESITE STETU SRBIJI - POMOZITE KOSOVU!"


Na ovim slikama se evociraju secanja na ratna stradanja, tako da bilbordi indirektno pozivaju i na mrznju prema svemu sto je srpsko. Svojim protivljenjem pregovorima, zastiti pravoslavne kulturne i duhovne bastine, povratku raseljenih i toleranciji medju nacionalnim zajednicama na Kosovu i Metohiji "Samoopredeljenje" se sve vise profilise kao ekstremna nacionalisticka i sovinisticka organizacija ciji je cilj etnicki cisto Kosovo i Metohija ali i dalja ekonomska izolacija Kosova od Srbije.

Na Kosovu i Metohiji se i dalje spekulise ko stoji iza ovih postera jer udruzenje Samoopredeljenje nema sopstvena novcana primanja kojima bi pokrilo troskove stampanja ovih postera. Kao i vise puta do sada ekstremne organizacije se i dalje koriste od strane izvesnih politickih krugova koji zvanicno zele da ostanu u sigurnom zaklonu politicke korektnosti. Pokret koji je u pocetku budio nadu da je rec o jednom savremenom pokretu za gradjansko i demokratsko drustvo, sve vise je angazovan upravo u jacanju nacionalne mrznje protiv srpskog naroda pri cemu se ostvaruje saradnja sa ostalim ekstremistickim organizacijama slicnih ciljeva.

U prilogu dostavljamo nekoliko karakteristicnih bilborda i postera.


Kamiondzija: Hej, mogu li ove cigle da prodam ovima (na Kosovu)?
Srpski tenkista: Da! sravnio sam sve sa zemljom, sada je na tebe red.
(119.855 kuca je unisteno ili osteceno u toku rata od strane srpske vojske)
(Bojkotujte srpske proizvode - sledi spisak firmi koje proizvode gradjevinski materijal sa
porukom MOS I BLENI - NE KUPUJ - Udruzenje Samoopredeljenje)



BOJKOTUJTE SRPSKE PROIZVODE (Plazma keks)
Da li ste siti ovoga? Kupovinom ovih proizvoda koristite srpskoj vojsci i policiji.
(sledi spisak firmi ciji se prehrambeni proizvodi prodaju na Kosovu i Metohiji)
NE KUPUJ! - Udruzenje Samoopredeljenje



PRE I POSLE RATA!
Posle silovanja, torture i ubistava prodaju nam lekove.
(sledi spisak farmaceutskih firmi iz Srbije ciji se lekovi prodaju na KIM)
(NE KUPUJ - NE KUPUJ - NE KUPUJ)


??????, ?? ??? ????? ????????? ??????? ? 21. ???? ???? ??? "????"?  :zbunjen

???? ?? ?? ?????? ?? ???? ????? ???? ?? ????????? BBC-a, SNN-a, Yahoo-a?  :o

Све што желим рећи, да куцнуо је последњи час!
Не буде ли Звезде, тада неће бити ни нас!

KIM Radio, 18. juni 2006.

Demolirana crkva u Obilicu kod Pristine

Nepoznati pocinioci demolirali su crkvu Rozdestva presvete Bogorodice u Obilicu koja se nalazi u centru grada, saznaje KIM radio. Oni su sa cetiri male kupole na crkvi skinuli i odneli cetiri krsta, oluke sa desne strane hrama i deo bakarnog krova. Crkva u Obilicu je inace opasana dvostrukim kolutovima bodljikave zice pa su nepoznate osobe prebacile daske preko nje i sa merdevinama se popele na crkvu na kojoj su porazbijeni svi prozori, a u samoj crkvi od iventara nije ostalo nista. Ovaj hram je zapaljen 18. marta 2004 godine, a u procesu obnove nakon toga stavljena su nova vrata koja su nakon ove provale otvorena.

Све што желим рећи, да куцнуо је последњи час!
Не буде ли Звезде, тада неће бити ни нас!

nista novo nema sve po starom ovde na Kosmetu, ubijaju nas kao zeceve i svakog dana nas je sve manje i manje, a posle se pitaju zasto se ljudi iz Srbije ne vrate pa da im neko ovde svakog dana ne jebe kevu do istrebljenja, izvinjavam se zbog izliva besa i psovki ali..

"Dragan Popovic ubijen u Klini

Klina, Lipljan -- Dragan Popovic iz Kline ubijen je iz vatrenog oru
Kosovo cest' le Serbie" "Косово је срце Србије"

Nova humanitarna akcija



Navijacka grupa Delije Sever organizuje drugu veliku humanitarnu akciju za pomoc napacenom narodu na Kosovu i Metohiji.
Prilikom posete manastiru Banjska na Kosovu i Metohiji, iguman manastira uputio je apel za pomoc nasem narodu iz mesta Belo Brdo, koje godinama oskudeva u osnovnim prehrambenim namirnicama.

U selu zivi 247 mestana kao i 84-oro dece ometene u razvoju, a ciji zivotni opstanak zavisi od donacija i bezrezervne pomoci svih ljudi dobre volje.
Pomoc je potrebna iskljucivo u namirnicama za ishranu-brasnu, seceru, ulju, konzervama graska, boranije, pasulju, zacinima, alevoj paprici, vegeti...
Iz razloga navedenog,nasa novcana pomoc je i vise nego dobrodosla.

Ziro racuni na koje novac mozete uplatiti:
devizni: 00-508-0001162.8
dinarski: 160-188512-50
sa naznakom "za Udruzenje gradjana Delije Sever", Ljutice Bogdana 1a, i svrhom placanja - "humanitarna akcija"!
(podatke za devizni racun cemo proveriti u toku srede 21.06.)


Uplata novcane pomoci vazi do utorka 27.06.2006.godine

Do sada je kupljeno 9t brasna i 500 kg pasulja, dok je skupljeno i nekoliko stotina hiljada dinara.
Celokupna pomoc bice prosledjena igumaniji Svetlani Savic iz manastira Banjska.

Izuzetno smo ponosni na ovu humanitarnu akciju, jer je po prvi put ucestvovala celokupna crveno-bela porodica, kao i brojni prijatelji i postovaoci nase navijacke grupe.

Budimo najhumaniji kada je nasem narodu najteze!
Не даје онај који има паре,већ онај који има душу."

www.srbizasrbe.org

Interesuje me kad je pocela akcija,do kog datuma se moze doneti hrana,odeca,lekovi i slicno,gde treba da se donese,u koje vreme (satnica) je najbolje doneti pomoc?I sta je najbolje tj. najkorisnije doneti hranu,odecu ili uplatiti kesh?Ajde upuceni neka ostave jos tako neke blize informacije.
Не даје онај који има паре,већ онај који има душу."

www.srbizasrbe.org

Ono finsko djubre je zapeo da odvoji Kosovo.

Finci da odredjuju sta se desava u Srbiji. Pa kakvo to rukovodstvo imamo? Da li Tadic ima bar malo Srpske krvi u sebi?

Bolje i rat nego pustiti da nam gamad uzme Kosovo i istoriju.

Sve te siptare treba po kratkom postupku rjesiti. Sve, od onog starog 1 minut do onog od 200 godina, pa da se vidi ko ce koga da zajebava onda. :bes  :bes  :bes  :bes

Quote from: "SerbianEagle"Ono finsko djubre je zapeo da odvoji Kosovo.

Finci da odredjuju sta se desava u Srbiji. Pa kakvo to rukovodstvo imamo? Da li Tadic ima bar malo Srpske krvi u sebi?

Bolje i rat nego pustiti da nam gamad uzme Kosovo i istoriju./quote]
Pa ne mislis valjda ozbiljno da je taj Ahtisari vazna individua u svemu ovome???

A sto se rata tice, sve u svoje vreme - sada je najbolje koristiti sve sem rata - a nikako ne potpisivati neka sranja o podeli Kosmeta, jer bi onda buduci rat bio nemoguc, ili barem "nezakonit", po onome sto bi mi eventualno potpisali...
,Устаните људи и  подигните чела, јер битка свих битака је давно почела, боримо се за, планете наше спас, против јебене Америке подигнимо глас! Устаните људи са вером у Бога, да ослободимо Земљу од смрада њиховога!"

Quote from: "berbat"?????? ?? ???????!!!??? ?????? ????? ?????? ? ??????? ?? ???? ??????? ?? ?92.??? ??? ??????? ???? ???????? ? ??? ??? ????? ?????? ? ???? 3 ?????...? ????? ??????? ? ??? ???? ????(?????? ?? ?? ?? ????).? ????? ?????? ?? ??????????!!!?? ????? ?? ????????...
A u Danskoj vec pripremaju teren - prvo malo o Milosevicu, pa onda o BiH, pa o nezavisnosti Kosmeta kao neceg "neizbeznog", cega su svi svesni sem Srba i Rusa, koji nas "podrzavaju zbog njihovih interesa" (a ovi ostali se naravno bore za pravdu i blagostanje). Onda naravno ide uhodana sema - prvo su mu ga dali o generalnom, a onda pocnu sa njihovim licnim pricama, kao u "Ratu protiv istine". Nadju nekog dedu i babu Srbe, koji zive u bedi u Srbiji kao izbeglice (sto nazalost nije propaganda) i snime ih kako kazu da njima nije bitno da li je Kosmet nezavistan ili nije, samo da se oni vrate da tamo zive... Onda nadju neku istoricarku Prpa se preziva  :batine , Srpkinja valjda, i puste je da pripremi teren i za koju godinu unapred, ako radikali pobede, sto je verovatno ako nam otmu Kosmet: kaze na najjadnijem engleskom koji sam cuo u poslednje vreme da smo sada u istoj situaciji kao i Nemci '39, i kako cemo ako se ne desi ono sto ocekujemo lako izabrati neku osobu kao Hitlera... To cisto da im ostavi otvorene opcije za "intervenciju", ako zatreba...

Opet nam namestaju, mamu im ja jebem, a nema sanse nesto da se promeni... :bes
,Устаните људи и  подигните чела, јер битка свих битака је давно почела, боримо се за, планете наше спас, против јебене Америке подигнимо глас! Устаните људи са вером у Бога, да ослободимо Земљу од смрада њиховога!"

Oskrnavljena i poharana crkva u Gojbulji na severu Kosova    

KOSOVSKA MITROVICA, 14. novembra (Tanjug)

Regionalni portparol UNMIK policije Lari Miler potvrdio je danas da je oskrnavljena pravoslavna crkva Svete Petke u selu Gojbulja kod Vucitrna.    

Miler je u izjavi Tanjugu rekao da je policijskoj stanici u Vucitrnu jutros prijavljen slucaj kradje u crkvi u Gojbulji.      

"Policajcima koji su dosli na lice mesta kako bi ispitali slucaj, jedan mestanin je rekao da su iz crkve ukradena dva krsta I novac.Policajci su utvrdili da su vrata bila otvorena I da nema ostecenja na njima", rekao je Miler.      

Protojerej Bogomir Stevic rekao je Tanjugu da su mestani prijavili jutros da je crkva Svete Petke oskrnavljena tokom prethodne noci, kada su, za sada, nepoznati pocinioci razbili ulazna vrata i sve u crkvi polupali i odneli krst, putir i jos neke crkvene stvari. Sitan novac je bio razbacan po crkvi.      

Slucaj je prijavljen Kosovskoj policijskoj sluzbi koja nije obezbedila pratnju svestenicima iz Zvecana do Gojbulje, uz objasnjenje da zahtev za pratnju treba predati dva dana ranije, kazao je Stevic...

Све што желим рећи, да куцнуо је последњи час!
Не буде ли Звезде, тада неће бити ни нас!

Eksplozija u srpskoj skoli u Velikom Ropotovu, nema povredjenih

KOSOVSKA KAMENICA, 21. novembra 2006. (Beta)

U ucionici Osnovne skole "Trajko Peric" u selu Veliko Ropotovo kod Kosovske Kamenice jutros oko osam sati dogodila se eksplozija, ali niko od ucenika i nastavnika nije povredjen.

Nacelnik skolske uprave za region Kosovskog pomoravlja Zivorad Tomic rekao je agenciji Beta da je, prema nekim saznanjima, u pec u ucionici petog razreda ubacena eksplozivna naprava.

"U trenutku eksplozije niko od ucenika nije bio u toj ucionici, vec u susednoj, zbog toga sto je nastavnik, zbog slave, bio odsutan, tako da je tragedija izbegnuta", rekao je Tomic.

Eksplozija je potpuno demolirala ucionicu, a od njene siline su cak izletela i vrata iz okvira, kazao je Tomic.

Prema njegovim recima, uvidjaj koji obavljaju pripadnici policije UNMIK-a je u toku.

Nastava u skoli je prekinuta i nece se odvijati sve dok se ne proveri svaki kutak i ne utvrdi da je uspostavljena bezbednost.

U zgradi te OS se nalaze i isturena odeljenja gimnazije i tehnicke skole iz Kosovske Kamenice, tako da nastavu, u dve smene, pohadja ukupno 450 ucenika srpske nacionalnosti.

Zbog eksplozije, rad je prekinut i u predskolskoj ustanovi "Pcelica Maja" koja se nalazi u neposrednoj blizini skole, kazao je Tomic.

Tomic je rekao da su o toj eksploziji obavesteni svi nadlezni organi drzave Srbije.

Све што желим рећи, да куцнуо је последњи час!
Не буде ли Звезде, тада неће бити ни нас!

Revizija istorije i brisanje srpskih tragova na Kosovu i Metohiji

KIM Info-sluzba - Urednicki komentar
21. novembar 2006. god

KIM info-sluzba do sada je vise puta* donosila komentare o upornim nastojanjima pojedinih albanskih institucija, istoricara, novinara i predstavnika rimokatolicke jerarhije da izvrse sveobuhvatnu reviziju istorije Kosova i Metohije i tako poniste ili relativizuju vekove postojanja srpskog naroda kao i njegove duhovnosti i kulture na ovim prostorima. Jedan od najgrubljih slucajeva kvazi-istorijske propagande Ministarstva kulture Kosova dogodio se 13. maja 2005. godine u Parizu, kada je Ministar kulture Kosova Astrit Haracija sa svojim saradnicima  pokusao da prisutnima u zgradi UNESKO podeli primerke pamfleta pod nazivom "Spomenici Kosova - Monuments of Kosova". U toj publikaciji nijednom jedinom recju nije pomenut srpski doprinos kulturnom nasledju na Kosovu i Metohiji. Deljenje ove publikacije, koje je izazvalo skandal medju prisutnim, a posebno domacinima (UNESCO), hitno je prekinuto po zahtevu tadasnjeg sefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena, a na izricit zahtev Ministra Vuka Draskovica i o. Irineja Dobrijevica, predstavnika SPC na ovom skupu.

Nazalost, ovim nesrecnim incidentom Ministarstvo kulture Kosova nije odustalo od svojih ideja. Ovih dana smo svedoci nove promocije manje-vise istog materijala u nesto drugacijem web pakovanju, na stranicama internet prezentacije www.visitkosova.org  Samo povrsno pregledavanje ove prezentacije veoma jasno govori o tome sta Ministarstvo kulture Kosova vidi kao najznacajnije kulturne-istorijske spomenike u Pokraijini i kakvu verziju istorije ovog prostora nudi posetiocima i buducim turistima. Kosovo je po ovoj jednostranoj verziji istorije iskljucivo zemlja Albanaca od najranijih istorijskih perioda. Ostale ne-albanske kulturne spomenike podizali su oni koji su naknadno pokorili ovo podrucje ili su se tu naseljavali. Srbi se, naravno, ne pominju nijednom recju, kao sto je slucaj i u gore-pomenutom pamfletu Ministra Haracije. Doduse, govori se o rimskom, vizantijskom, NEMANJINOM i otomanskom periodu, ali se narocito naglasava da su autohtono stanovnistvo samo Iliri-Albanci. Naravno, srednjovekovni manastiri i crkve nisu izostavljeni ali se pominju kao crkve "vizantijsko-kosovarskog stila" ili cak "eklektickog vizantijskog i romano-gotskog kosovarskog" stila. U istoriji umetnosti ovi pojmovi najblaze se mogu nazvati istorijskom i terminoloskom papazjanijom. Na Kosovu i Metohiji postoji srpska, otomanska, albanska i druge kulturne bastine (koje su naravno razlicitih umetnickih dometa i vrednosti), ali Kosovo nikada u istoriji nije bilo poseban ni politicki niti kulturni pojam, pa kosovarizacija nacionalnih bastina na ovim prostorima ne moze se drugacije protumaciti vec kao pokusaj albanizacije kulturne bastine.

U prezentaciji Ministarstva kulture Kosova se ne pominju manastir Gracanica ili Bogorodica Ljeviska, Sveti Spas Prizrenski, dok su Decani i Patrijarsija samo ovlas pomenuti, naravno, bez srpsko-pravoslavne oznake. Od Gracanicke crkve kojoj se divi ceo civilizovani svet za Ministarstvo kulture Kosova vaznija je, recimo, spomen-kula Adema Jasarija ili zgrada u kojoj je odrzano zasedanje Prizrenske Lige, sto nije vredno nikakvog komentara. Cinjenica da su jedini spomenici na Kosovu koji su priznati kao deo svetske kulturne bastine UNESCO srpske-pravoslavne svetinje upadljivo je precutana na racun bizarnih detalja o kulturnom nasledju neuporedivo manjeg znacaja i vrednosti. Pomenuta prezentacija takodje nijednom recju ne pominje sistematsko unistavanje srpske kulturne bastine u toku medjunarodnog protektorata pa se iz niza idilicnih slicica tesko moze steci utisak da su samo pre dve godine srednjovekovne freske unistavane zapaljenim katranom i da je samo u toku 2 dana zapaljeno 30 od ukupno 150 unistenih srpskih crkava.

U celini gledano, rec je o jos jednom grubom pokusaju politizacije kulturne bastine u cilju falsifikovanja istorije i negiranja duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda, koji na Kosovu i Metohiji ne zivi kao neka beznacajna manjina, na sta je sveden politikom etnickog ciscenja, vec kao autohtoni narod, ciji je doprinos na svetskom kulturnom planu verifikovan u brojnim naucnim radovima najpoznatijih istoricara umetnosti.

Ova Prezentacija i njoj slicne publikacije koje se danas stampaju na Kosovu i Metohiji vrlo jasno pokazuju kako privremene kosovske institucije vide buducnost srpske kulturne i duhovne bastine, a samim tim i srpskog naroda i Crkve. To jos jednom pokazuje neophodnost da se spomenici i identitet kulturnog i nacionalnog nasledja srpskog naroda na ovom prostoru institucionalno zastite u procesu resavanja buduceg statusa Pokrajine posebnim medjunarodno priznatim statusom po kome kosovskim institucijama nece biti dozvoljene manipulacije ove vrste. U krajnjem slucaju, dok god je pravoslavnih monaha i monahinja u nasim kosovsko-metohijskim svetinjama buduci posetioci Pokrajine svakako ce moci da cuju, vide i procitaju autenticna svedocenja koja su zasnovana na istorijskom kontinuitetu i ogromnom broju materijalnih dokaza o poreklu i identitetu pravoslavnih spomenika na Kosovu i Metohiji. Brojni tekstovi na prezentaciji www.kosovo.net samo su skromni doprinos ovom svedocenju.

Protosindjel Sava (Janjic)


*npr. bilten od 18.8.2005. "Priuceni novinari i nepismeni Ministri"
http://www.kosovo.net/news/archive/2005/August_18/1.html

Albansko prisvajanje srpskog pravoslavnog nasledja na Kosovu i Metohiji
http://www.kosovo.net/erpkim23oct03.doc

Све што желим рећи, да куцнуо је последњи час!
Не буде ли Звезде, тада неће бити ни нас!