Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Вечити ДЕЛИЈА

1

Две највеће личности у историји српског народа су отац Стефан Немања - Свети Симеон Мироточиви и син Растко - Свети Сава. Корени српске државности потичу од родоначелника Стефана Немање, а духовност, култура и просвета од Саве. Оно што је Немања створио војнички, то је Свети Сава очувао, доградио и усавршио.

Историја Српске цркве уједно је и историја српског народа. Сваки црквени успон у средњовековној Србији значио је јачање државне моћи и свести народа о самосвојности. Ширење државних граница каткад је подстицало на протезање јурисдикције Српске цркве на митрополије и епископије у суседним областима.

Велики творац државе Стефан Немања био је необично далековид, мудар и у свим својим државничким плановима реалан. Ту ширину схватања, мудрости и реализма оставио је у наслеђе својим синовима и потомцима Немањићима. Сви његови наследници осећали су се да седе на његовом престолу и да управљају његовом државом, којом, уствари, он кроз векове влада. Сликање лозе Немањића у Дечанима и другим средњовековним црквама, где је Немања приказан као корен или стабло из кога расту потомци као гране, само одражава свест народа и свих Немањића да су они Немањин изданак, да њихова снага и срећа извиру из његове личности, и да само у живој вези са њим они могу да опстану. Одсечена грана се неминовно суши. Тога су били свесни, пре свега, његови синови (Др Душан Касић, Споменица СПЦ 1219-1969).


О пореклу Стефана Немање мало се зна. Његов отац Завида, изгледа, био је у сродству са рашким великим жупанима и са зетском династијом. Прве половине 12. века, у немирним околностима, Немањин отац Завида бежи у Зету, где му је у Рибници рођен син Немања. Касније, у повољнијим приликама, породица се враћа у Рашку. Немања је у Зети крштен у римокатоличкој вери, а по повратку у Рас, у цркви Светог Петра и Павла, извршено је миропомазање по православном обреду.

Прве области којима је Немања управљао биле су: Топлица, Ибар, Расина, итд. На жупанском престолу налазио се његов старији брат Тихомир, чију су власт признавала и остала браћа. Немања је изражавао жељу за јачањем и проширењем своје земље да би своју власт учинио самосталнијом у односу на великог жупана Тихомира. У томе му је помогао и цар Манојло I Комнин. Приликом боравка у области Ниша, сусрео се са Стефаном Немањом. По речима српског биографа, Манојло I га је одликовао "Царским саном", изгледа дворском титулом и обдарио земљом. Тако су Немања и његови потомци добили Дубочицу, крај код Лесковца.

Немања подизе цркве у Топлици, манастир Светог Николе и цркву Свете Богородице на ушћу реке Косанице. Браћа му оспоравају права на самостално деловање у својим областима тако да то прелази у сукоб између њега и браће. По речима Доментијана, Немања је указивао да свако у својој области може чинити шта му је воља, а то се, изгледа, косило са дотадашњом праксом, или је можда и прелазило њене границе.

Немања се упустио у борбу за великожупански престо. Оружаном борбом завршило се свргавање Тихомира са власти. Уз доста тешкоћа Немања је успео и објединио све српске земље. На власт долази 1166. године. И после победе над браћом, имао је дуге и тешке борбе са Византијом и са Млецима. Зна се да је био дуго у вазалним односима према Византији.

Године 1191. дешава се бекство најмлађег сина Растка у Свету Гору, где постаје монах Сава, и велики војнички пораз на Морави. Оба ова догађаја су битно утицала на даљи ток и правац Немањине владавине.

Под утицајем сина Саве, а и својом вољом, Немања 1196. године сазива велики сабор у Расу, на коме се одрице световне власти, и свој престо предаје средњем сину Стефану Првовенчаном, а старијем сину Вукану Зету и Захумље, жестоко се разрачунава са богумилима и прогања их у Босну. Затим прима монашки постриг и добија име Симеон. То чини и његова жена Ана, која добија име Анастасија. Он одлази у Студеницу, а Анастасија у Богородичину цркву у Топлицу код Куршумлије. Монашење је извршио епископ рашки Калиник.

Примање монашког завета и одласком на Свету Гору 1197. године Немања је оставио у Студеници потпуно устројену монашку заједницу, о којој је са Савом водио бригу. У Светој Гори са сином Савом живео је у манастиру Ватопеду. Код Саве и Немање се јавља идеја да оснују један манастир који ће бити посвећен српском народу и монаштву. Та њихова жеља се убрзо и остварила. Добијају дозволу од византијског цара Алексија III. После другог одласка Савиног у Цариград, успевају да од цара добију "сингилион" - златопечатну повељу која је гласила: "Србима на вечни поклон". Добијањем дозволе почиње један од највећих подухвата оца и сина за Српску цркву, државу, културу, просвету и уопште за целокупну српску будућност. То се догодило јуна 1198. године. Зато је цела 1998. година била у знаку великог јубилеја - осам векова од настанка манастира Хиландара.

Двадесетшестог фебруара 1199. године умире Симеон Немања. Пошто је умро у припрати манастира Хиландара, сматра се да манастир још није био потпуно завршен. Умире испред иконе Пресвете Богородице и последње речи биле су му: "Хвала Богу за све". По упокојењу из моштију Симеонових почиње да тече свето миро. То је дало повода светогорским монасима са Протатом на челу да изврше канонизацију Симеона као Светог Симеона Мироточивог.

(Новине Српске Патријаршије)




* Део разговора са двојицом припадника наше навијачке групе објављен у најновијем, јубиларном 1000-том броју "Православља":

( http://i38.tinypic.com/20az8zq.jpg

  http://i36.tinypic.com/11w7r46.jpg

  http://i34.tinypic.com/b4i7ex.jpg )


- Навијачка слава Св. Симеон Мироточиви. Како и зашто Св. Симеон...

Сматрали смо да то треба да буде српски светац. А Св. Симеона смо изабрали јер се он замонашио пред крај живота, баш због наших навијача који стално говоре: "Где ћу ја у Цркву, грешан сам, поштујем ја то, али..." Онда смо одлучили да то буде Св. Симеон који читавог свог живота ратовао, а пред крај живота отишао у манастир. Дакле, није разлог то што си грешио, јер смо ми људи и грешимо целога живота, да те удаљи од Цркве. Сви смо достојни онолико колико нам Бог буде одредио. Узимање славе је један значајан корак на путу ка томе. То је један од најбитнијих корака, јер много је важно да то буде темељ младим генерацијама. За 10 година, то ће, верујем, бити прави момци који ће бити спремни да се боре за земљу и да буду пример.
Навијачи ће увек да носе и тај минус и плус у себи. Где год је присутна нека велика љубав долази лако до еуфорије. Ми се трудимо да не настрада ни један човек, ма чији навијач био.
2
Делије, није потребно много паметовати... Борба се наставља! До сада, поред свих ових негативних ствари које прате наш клуб и групу, ако ништа друго успели смо да одржавамо бројност и тако једноставно МОРАМО и да наставимо.

Зашто не би поновили или чак и повећали наш број на Северу у односу на ОФК-у пре недељу дана!? Немој да се неко брука и да одустане због пораза у Чачку и враћања великог бодовног минуса на табели. Као и због ТВ преноса, јер је то баш једна од ретких прилика да се чује наш глас у овом комунистичком времену.

И зато, сутра сви на Север! Идемо Делије, зато што волимо Звезду, због Уроша, наше притворене браће... Сада када је најтеже, потребно је бити најбољи!

- Субота, 01.11.08. у 16:30h

Наша снага њима је проблем највећи...
3
Прва утакмица ове сезоне у суперлиги на домаћем терену. Недеља, 31.08.2008. у 17 часова! Карта за Север је 100 динара. Све што је битно се налази на листу који је дељен у четвртак.

Идемо Делије!!! Нема изговора, термин је добар и морамо да наставимо да пружамо још боља издања него у Новом Саду и Зрењанину. Након ове утакмице следи пауза од 12 дана због обавеза репрезентације... Значи, БУКВАЛНО СВИ НА СЕВЕР!
4
- Распоред јесењег дела првенства:

1. коло
16.8.2008. - 17:30-20:00
Војводина - Црвена Звезда

2. коло
23.8.2008. - 17:00-19:30
Банат - Црвена Звезда

3. коло
30.8.2008. - 17:00-19:30
Црвена Звезда - Јавор

4. коло
13.9.2008. - 16:30-19:00
Чукарички - Црвена Звезда

5. коло
20.9.2008. - 16:30-19:00
Црвена Звезда - Јагодина

6. коло
27.8.2008. - 15:30-18:00
Хајдук - Црвена Звезда

7. коло

4.10.2008. - 15:30-18:00
Црвена Звезда - Партизан

8. коло
18.10.2008. - 14:30-17:00
Напредак - Црвена Звезда

9. коло
25.10.2008. - 14:30-17:00
Црвена Звезда - ОФК Београд

10. коло
29.10.2008. - 14:00-16:30
Борац - Црвена Звезда

11. коло
1.11.2008. - 14:00-16:30
Црвена Звезда - Рад

12. коло
8.11.2008. - 13:30-16:00
Црвена Звезда - Војводина

13. коло
15.11.2008. - 13:30-15:00
Црвена Звезда - Банат

14. коло
22.11.2008. - 13:00-15:30
Јавор - Црвена Звезда

15. коло
29.11.2008. - 13:00-15:30
Црвена Звезда - Чукарички

16. коло
6.12.2008. - 13:00-15:30
Јагодина - Црвена Звезда

17. коло
11.12.2008. - 13:00-15:30
Црвена Звезда - Хајдук

5
Прва утакмица у наредој сезони игра се средином Августа... За тих месец и по дана, пошто као навијачи вероватно нећемо имати никаву активност, ајде да овде на форуму покренемо причу везану за нашу трибину у новој сезони! Као чланови овог форума (мећу којима има верујем доста редовних или релативно редовних на Северу) можемо да покренемо причу која ће утицати на напредак наше групе. Тај напредак ће можда бити занемарљиво мали, али добро је да буде и такав, па ће тако цела ова дискусија касније и добити смисао. Полазећи од себе, мислим да је доста оних који стоје иза заставе "Делије Север", а не знају уопште или знају врло мало или не знају у потпуности шта то место значи и шта "тражи" од њих. Верујем да ће свако од нас поново размислити о свему, о нечему новом што овде буде прочитао и да ако већина изнесе неки став, онда то и прихватити.
И шта је још битније... Можда је до сад то и рађено, али сигуран сам да је имало малог ефекта. Ради се о ширењу те навијачке свести и онога што треба да краси једног Делију што је по мени јако важно. Морамо да пронађемо начин да, пре свега на самој трибини, покажемо некоме ко не зна или још горе, ономе ко не зна, а мисли да зна, шта је то што је битно за присуство на Северу...

Кажем, можда ово неће дати неке резултате, али добро је ако се овде на форуму бар неки појединац (који је гост или регистровани члан, небитно) удуби у важност ове теме и схвати колико је значајно све то пренети неком. Разговараш са неким другаром или познаником који себе сматра Звездашем и ако се већ покрене теме о навијању и трибини, немој да нас мрзи да неке важне ствари објаснимо том саговорнику. Исто тако и самим примером на трибини, што је још од већег значаја, или на било који други начин повољан за то. У принципу, нека буде да је циљ да нас из дана у дан буде све више који ће поседовати ту навијачку свест. То је тешко развити и не могу ја да причам о њој као неко ко је млађи и пар сезона мање-више редован на утакмицама. Зато и хоћу да се огласи неко (а овде је на форума сигуран сам доста таквих) који ће рећи: Шта је било добро у претходној сезони у одређеним сегментима, а шта лоше; На чему треба бацити посебан акценат; Шта је оно што не би требало да нам се понавља; Како неке битне или мање битне ствари избацити, додати, унапредити, развити...

Распореди ћу неке сегменте везане за трибину, али не мора да значи да су и по важности распоређени у таквом редоследу:

1) КОП (поред горе наведених ставки и питања, издвојио бих важност тога ко треба да га чини, колики треба да буде (у зависности да ли је европска или првенствена утакмица), како треба да се понаша у њему...),
2) ИЗГЛЕД ТРИБИНЕ (...бројност, начин одевања, деца (зна се шта се подразумева под овим појмом) и девојке, људи који седе са стране, а на Северу су, затим барјаци, као и заставе одређених група...),
3) КОСОВО И МЕТОХИЈА (...да ли треба више времена на утакмицама посвећивати Светој земљи, шта ван трибине треба да наставимо и шта да унапредимо по овом питању...),
4) ОСТАЛО (пошто мислим да су ове три тачке за почетак довољне, можда и више него што треба, нека ова четврта буде за оног ко жели да дода још нешто што нема везе са претходним, а сматра да је исто тако важно или још важније).

пс. Предлажем ради прегледности, да се у одговорима, такође ставља "1), 2), 3), 4)" и да се све оно што се цитира и исправља ставља такође у склопу њих. Није битно ако се и понављамо око неких ставки, јер циљ и јесте да се примети шта је оно што већина нас мисли и жели да нагласи. Значи, свако пише за себе и нека понови нешто што мисли да је битно исто као што ће и да цитира и исправи оно са чим се не слаже у некој мери. Ако неко не жели да коментарише нешто, нека једноставно прескочи, па после извесног времена може да дода или "едитује" неки свој одговор.
Идемо Делије! Немој да нас мрзи (нарочито оне искусније са трибине) да овде напишемо детаљно оно што треба, а то ће сигуран сам донети неке користи. Какве такве...
6
Quote from: "delije.net"Текма се игра у 18 часова у Шумицама.

Сутра два сата раније на уобичајеном месту.Карта ће коштати 100 динара а паре од продатих карата ће ићи за организацију концерта.И то и прослава титуле су разлози зашто мора да нас буде много сутра!Нема оправдања за Београд ко не дође!

Значи, ипак ће бити организованог одласка... Причало се да ће се ова утакмица играти у Пиониру, али изгледа да су Шумице у  питању. Нисам из БГ-а или ближе оклине и не желим да паметујем, али мислим да је прави тренутак да сви Београђани ово одраде како треба! Од унутрашњости реално и не може се очекивати нешто много (ипак Кула је у недељу...). Сетите се само Чукаричког недавно и одузмите од укупног броја Делија оне који нису из Београда, а били су на утакмици! Ето, један од додатних мотива за одлазак сутра и поред оних горе наведених (приход за Космет, прослава титуле). Идемо Делије!!!
7
Александар Гец (1928-2008)



У Београду је у 80. години преминуо један од најлегендарнијих кошаркаша и функционера Црвене звезде Александар Гец.

Гец је био један од најважнијих стубова златне Звездине генерације која је освајала титуле од 1946. до 1955. године. Био је изузетно талентован и свестран спортиста, а у црвено-белом дресу дебитовао је са само 17 година.

Гец је био највећи велемајстор, игра му је била као романтика, сваки кош мало уметничко дело, многи су само због њега тих година долазили на Мали Калемегдан. Био је непоновљив, маштовит, виртуоз и одличан стрелац. Саша Гец је прва Звездина звезда у кошарци.

За репрезентацију је одиграо 66 утакмица, а каријеру је морао раније да заврши због тешког обољења левог плућног крила. И ван терена је био једнако успешан и остао веран Црвеној звезди. Прво као тренер, па председник клуба. За време његовог мандата екипа је освојила две титуле, три домаћа Купа и Куп Купова Европе.

Александар Гец је од 1946. до 1953. за Црвену звезду одиграо 98 утакмица, са импресивним скором од 88 победа и два нерешена исхода. Као тренер Црвене звезде радио је 1958. и 1959. године остваривши 22 победе и две нерешене утакмице.

За једног од оснивача оснивача и најтрофејнијег тренера Црвене звезде Небојшу Поповића, Гец је , без конкуренције био најбољи кошаркаш те прве, чувене генерације.

"Александар Гец је био прави феномен тог доба, потпуно сам сигуран да би и свих година касније па и сада, био кошаркаш европске класе. Феноменалан техничар, није постојало оно што није могао да уради са лоптом. Био је у игри невероватно духовит. Играо је "на виц" и унео револуцију у кошарку", говорио је Небојша Поповић.




Хвала ти за све легендо.
Нека му је вечна слава!
8
QuoteЦрвена звезда је савладала Војводину у четвртој утакмици полуфинала плеј офа па ће учесника финала одлучити пети меч, мајсторица, која је на програму у четвртак у Београду, од 18 часова.

Црвено-бели су у Малој сали СПЦ Војводина савладали актуелног шампиона 3:2, после вођства Новосађана од 2:1.

НИС Војводина - Црвена звезда 2:3
(23:25, 25:16, 25:22, 18:25, 6:15) - у серији 2:2


Не знам колико права имам да отварам ову тему, али добро неће администрација да замери ваљда.  namigivanje

Значи, пре свега ова тема је посвећена 5. утакмици полуфинала коју одбојкаши играју у четвртак у 18 часова у Београду (Шумице) и на коју не постоји разлог да не дођу бар они из БГ-а и околине (обзиром да је дан пре тога дерби у фудбалу, ако је то уопште и неки битан фактор, али ајде...).

пс. Предлажем да се ова тема користи и за финалне утакмице које су већ обезбедиле наше одбојкашице са Поштаром (за прве три сугурне текме: 19.04 и 23.04. смо гости, а домаћини смо 26.04) и које такође треба испратити по мом мишљењу, између осталог имамо и лепе шансе за освајање, па да следеће сезоне, даће бог, опет направимо лудницу (и још већу) као недавно. А наравно и за мушкарце ако добијемо вошу у четвртак (у том случају финале би играли вероватно са радничким кг, мада можда и са гробљем ако их добију у Крагујевцу, такође у мајсторици).

Без гушења теме са небитним постовима, молим вас. :nene

ИДЕМО ДЕЛИЈЕ!   :ruke   :sampion
9
Терен / ОК Црвена Звезда 07/08
October 13, 2007, 12:15:42 AM
Одбојкаши Радничког из Крагујевца победили су код куће Црвену звезду са 3:1, по сетовима 25:21, 23:25, 25:23, 25:15 у првом колу Винер Штедише. Меч у дворани "Језеро" пратило је око 1,500 гледалаца, а екипа Слободана Галашева је остварила важну победу на почетку првенства против директног конкурента за врх табеле.
10
QuoteЗвезда је 14. априла 1971.године дочекала Панатинаикос и победила са 4:1 (2:0), Остојић је три пута био стрелац, а један гол дело је Јанковића. На трибинама је било 100.000 људи, а Грци су могли да приме још неколико голова. Шта се догодило у реваншу ни до данас није до краја објашњено и разјашњено.
Тек, ПАО је славио чак са 3:0, а да наши играчи као да нису ни постојали на терену. Тренер Миљан Миљанић је у обе утакмице извео истоветни састав:
Дујковић, Ђорић, Кленковски, Новковић, Богићевић, Павловић, Јанковић, Караси, Филиповић, Аћимовић и Остојић.
Није, наравно, било капитена Драгана Џајића који је 10. марта, те 1971. године, искључен у Јени против Карл Цајса.

(извор: званични сајт Црвене Звезде)


QuoteЗвезда продала Грцима финале 1971. године!?!


Црвена звезда продала је Панатинаикосу пласман у финале Купа европских шампиона 1971. године, тврди удовица генерала Јоргоса Пападопулоса, челног човека војне хунте која је тада владала Грчком.

Фотина Пападопулос, пише "Пресс", признала је грчкој телевизији да је чувени реванш у коме је ПАО, после пораза од 4:1 у Београду, савладао Звезду 3:0, био намештен и да је резултат те утакмице договорен на "много важнијем месту него што је фудбалски терен"!

"Сећам се да смо те године играли одлично. Све нам је полазило за руком до тог полуфинала са Црвеном звездом, када смо у првој утакмици у Београду доживели жесток пораз. Била нам је потребна победа од 3:0 у реваншу, а остало ми је у сећању да ми је то изгледало потпуно немогуће. Када сам села у свечану ложу, окренула сам се ка тадашњем председнику Панатинаикоса и рекла му да сам јако забринута. У истом тренутку осетила сам руку свог супруга на колену. Полугласно ми је рекао: "Нема потребе да се бринеш. Купили смо утакмицу. Зар мислиш да смо имали право да ствар од државног интереса препустимо случају? Звезда ће добити велики новац за то што ће нас данас пустити", испричала је своја сећања Фотини Пападопулос.

Госпођа Пападопулос присетила се и да је утакмици у Атини присуствовао и тадашњи амбасадор СФРЈ у Атини. Према њеним речима, и он јој је потврдио да је утакмица намештена.

"Када ми је муж рекао да је резултат утакмице договорен, људи из управе Панатинаикоса потврдно су климали главом. Онда сам схватила да амбасадор СФРЈ седи толико близу нас да је сигурно све чуо. 'Опусти се, Фоти, човек не зна ни реч грчког језика', рекао ми је муж. Можете само да замислите како сам се осећала када ми је амбасадор на полувремену на чистом грчком језику рекао да се не бринем и да је резултат одређен на много важнијем месту него што је фудбалски терен", рекла је она.

Реванш меч против Панатинаикоса у Атини доскора је била једна од највећих мистерија у историји најтрофејнијег српског клуба. Многе су легенде испричане о тој утакмици, а најчувенија је она која говори да су Грци тада послужили Звездине играче отрованом супом, међутим, изгледа је црвено-белима финале Купа шампиона те 1971. године ускратио неко из врха тадашње државе.

У исповести "Куриру" тадашњи председник Црвене звезде Никола Бугарчић, као и многи играчи који су учествовали у "атинском дебаклу" тврде да нико из клуба није учествовао у намештању, али истичу да постоје сумње, не и докази да је било нерегуларности.

Осамдесетседмогодишњи Бугарчић каже да би после три и по деценије признао да је учествовао у прљавој работи, али није.

"... Па, сад бих вам признао, имам већ толико година да немам разлога да се плашим истине. Много бисмо више пара добили да смо се пласирали у финале и дошли до прилике да победимо Ајакс", рекао је између осталог Бугарчић.

Милован Ђорић, бек Звезде седамдесетих година, уверава да играчи нису били умешани у намештање, ако га је било.

"Зашто бисмо наместили полуфинале кад смо имали премију од 20.000 долара? Да ли смо били дрогирани? Право да вам кажем, ручак је био веома чудан. После тог меча каријере су нам кренуле стрмоглаво надоле. Продавали смо се за сићу. Један Драган Џајић је отишао у Бастију за 200.000 долара, а ми за много мање од тога", рекао је Ђорић.

Прва утакмица између Црвене звезде и Панатинаикоса одиграна је 14. априла 1971. године у Београду. За Звезду због црвеног картона у претходном мечу није наступио Драган Џајић, али су црвено-бели ипак победили 4:1. На трибинама "Маракане" било је 100.000 људи, а голове су постигли Остојић (3) и Јанковић. Тренер Звезде Миљан Миљанић у реваншу 28. априла извео је исти састав као и у првом мечу, а Грци су већ у 1. минуту повели. До краја меча постигли су још два гола и отишли у финале, које је одиграно на лондонском "Вемблију". Тамо су поражени од Ајакса 2:0.

(извор: МОНДО)




Неки одломак њене исповести је постављен на http://www.youtube.com/watch?v=g5f52sfyBa8 ( 54 секунди )


Поставио сам ову тему како би коментаре оставили они који знају можда нешто више од горе написаног... Знам да међу нама нема директних сведока са ове утакмице, али ако неко зна анегдоту коју је негде сазнао, нека постави.

Ово би ипак била велика мрља на дугогодишњу и успешну каријеру нашег клуба, ако је истина да је утакмица била намештена и да су у њој учествовали људи из Црвене Звезде, не дај боже играчи, или већ неко из тадашњег фудбалског савеза.