преузето из Блица 03.03.05

Bernardo Provenzano! :sampion

Policija na tragu šefu ,,Koza nostre" Bernardu Provencanu
Mafijaša odala prostata
Šef svih šefova (capo di tutti capi) sicilijanske mafije Bernardo Provencano više od četiri decenije neuhvatljiv je za italijansku policiju, a poslednjim potezom ,,prevario" je zdravstveno osiguranje da mu plati operaciju postate u Francuskoj!

Provencano, poznatiji pod nadimkom Traktor, zbog svoje surovosti se pod identitetom ostarelog i nemoćnog pekara podvrgao operaciji prostate u privatnoj klinici nedaleko od Marselja.

Posle nedavne racije, tokom koje je uhapšeno 45 osoba povezanih sa mafijom, italijanska policija je otkrila prve detalje slučaja koji je izazvao veliku pažnju javnosti. Tužilaštvo u Palermu, prestonici Sicilije, konfiskovalo je lekarske kartone lokalne zdravstvene službe u pokušaju da dođe do Provencana koji izmiče pravdi već punih 45 godina.

Dnevnik ,,Republika" prenosi da je Provencano, koji se navodno krije u tajnom skloništu na Siciliji, pre dve godine otputovao u Francusku skrivajući se pod identitetom 73-godišnjeg sicilijanskog pekara Gaspara Troija, oca jednog od svojih saradnika. Tamo mu je urađena operacija zbog problema sa prostatom, a vodeći dnevnik na Apeninima ,,Korijere dela sera" piše da je italijanska policija već uzela izjave od doktora i medicinskog osoblja kako bi ušla u trag Traktoru. Budući da poslednja Provencanova fotografija koju poseduje policija datira još ih 1959. godine, kompjuterskom obradom je urađeno nekoliko mogućih varijanti njegovog današnjeg izgleda.

,,Bio je veoma tih. Tokom boravka na klinici ni sa kim nije razgovarao", rekla je jedna medicinska sestra koja je prepoznala ostarelog mafijaškog bosa.

Policija je ispitala i pravog pekara koji tvrdi da nikada nije imao problema sa prostatom i da, naravno, ništa ne zna, jer zakon omerte, ćutanja i neotkrivanja pripadnika ,,Koza nostre", što je drugo ime za sicilijansku mafiju, i dalje važi.

Posle hapšenja Salvatorea Tota Rine 1993. godine, Provencano je došao na čelo najveće sicilijanske mafijaške porodice Korleoneze, koja potiče iz gradića Korleone, ovekovečenog u romanu Marija Puza, po kojem je i snimljena Kopolina poznata filmska trilogija.

Mafija ima dugu istoriju na Apeninskom poluostrvu. U 9. veku Siciliju su okupirali Arapi, zbog čega je lokalno stanovništvo otišlo u izbeglištvo u okolna brda. Sicilijanci su tada osnovali tajno društvo za borbu protiv Arapa i nazvali ga ,,Mafija", po arapskoj reči koja označava izbeglicu. Osnovni ciljevi društva bili su da se sačuva sicilijansko nasleđe i porodične vrednosti. U 18. veku lokalnim bogatašima su slate slike crne ruke, kao znak da mora da se plati zaštita. U suprotnom, sledili su prebijanja, otmice, bombaški napadi i ubistva. Do 19. veka mafija se u potpunosti okrenula kriminalu i brzo se infiltrirala u institucije. Po priči američkog dona Džozefa Bonana, reč ,,mafija" nastala je tako što su francuski vojnici tokom okupacije Sicilije povredili jednu devojčicu u Palermu čija je majka u besu trčala gradom i vikala ,,Ma fija" (moja ćerka) pozivajući na osvetu. Mafija se sredinom prošlog veka preko talasa imigranata seli u SAD.

A. Petrović



МЕНЕ НИКАД НЕЋЕ УХВАТИТИ!!! :rofl   :finger

пОзДрАв!!!