Da li je Norvezanin igracima Zvezde poklonio lososovo meso ili ribu losa moram potraziti u novinskom izvestaju sa tog meca u mojoj dokumentaciji?.

Ovde sam permutovao, los je veliki jelen a losos je riba. Pogledom u dokumentaciju i mali novinski izvestaj sa tog meca u vezi ovog Norvezanina, pise da je on igracima Zvezde ipak poklonio ribu lososa, a ne losovo meso.

Novembar 1986 godine.

CRVENA ZVEZDA – DINAMO ZAGREB 5-2
Gledalaca: Preko 20.000
Strelci:
0-1   Bogdanovic 3-ci minut, 1-1 Piksi Stojkovic 5-ti, 1-2 Munjakovic 28-smi, 2-2 Piksi Stojkovic 33-ci iz penala, 3-2 Piksi Stojkovic 49-ti, 4-2 Boro Cvetkovic 69-ti, 5-2 Pavlovic u 72-gom minutu.

Ovaj derbi mec sa Dinamom iz Zagreba je igran po tmurnom, maglovitom I hladnom vremenu. Na ovom mecu semafor na jugu nije radio, jer se nesto pokvario, pa je bio osposobljen stari na istoku. Golovi su poceli brzo da padaju. Dinamo vodi odmah na pocetku sa 0-1, pa odmah zatim 1-1. U 28-smom minutu je Dinamo poveo sa 2-1, a mi smo svi gledali u onaj privremeni semafor osposobljen samo za ovaj mec, misleci da ce nam biti baksuzan. Na juznoj tribini je bilo I nesto malo Dinamovih navijaca. U trenutcima kada je Dinamo poveo sa 2-1 sa nasega Severa se orila pesma I paklena podrska fudbalerima Zvezde (bas je bilo pakleno, svi ko jedan u velikom horu). Na terenu je krenuo ubrzo veliki preokret, tako da se mec na kraju zavrsio nasom velikom pobedom od 5-2. Odmah po zavrsetku meca svi igraci Zvezde su dotrcali ispod Severne tribine, da sa nama podele radost. Sever je grmeo od pesme I u takvom raspolozenju izlazimo napolje u lov na s'pomenute Dinamovce.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ОЛИМПИЈА ЉУБЉАНА 2-0
 
29.4.1990 са почетком у 18,30 сати
Првенствена фудбалска утакмица
Стрелци: 52-ги минут Драган Стојковић и у 67-мом минуту Дарко Панчев
Гледалаца: 15.000

После неколико победа у низу, на ред је дошла и Олимпија, која је исто тако у лаганом ритму ошишана. На Северној страни стадиона је био добар коп, док је на јужној страни било једно двадесетак навијача Олимпије "GREEN DRAGONS". Били су одмах испод семафора и први пут су се појавили на Маракани. Мало смо били и изненађени, њиховом појавом. Север је током читавог меча одлично навијао а био је и ватромет. Одмах по завршетку меча, у близини стадиона смо чекали навијаче Олимпије. Мурија их је једно време држала на трибинама, то јест док се и последњи навијач Звезде није поприлично удаљио, мало подаље од стадиона. Нас двадесетак је било доле око пумпе и команде у ишчекивању њиховог појављивања на улицу. Мислили смо да ће их мурија потрпати у марице и правац штајга, али смо се преварили. Мурија их са стадиона уз јако обезбеђење доведе доле до команде и потрпа у већ припремљени празан транвај, који је убрзо наишао. Одмах смо утрчали преко пута у градски бус, који се скоро истовремено појавио, као и транвај. Ишли смо за њима, али смо на Славији морали из њега да изађемо, јер није ишао ка штајги. Ту смо се мало унервозили, јер ништа од превоза није наилазило, али је то у целој причи било и добро. Они су стигли доле и пошто је мурија сматрала да је све чисто и да нас нема на стајги и околини, убацили су их у први воз, који је требало да пође ка Љубљани. Пошто су их и укрцали у дугачку композицију воза, муријаши их и напуштају. Ми излазимо из транваја и у полу трку кроз масу на улици трчимо, не би ли стигли на воз који би требало ускоро и да крене. Улазимо на стајгу на пред перон одмах до оног воза експоната доле. Пошаљемо једног од момака да види, да ли их мурија чува испред оне полицијске станице, унутар стајге. Момак се брзо вратио, рекавши да тамо нема никога. Одмах смо схвтили да су их убацили у воз. Тај воз је био пред нама на том пред перону и ушли смо у њега у потрагу за DRAGONS-ima. Композиција је била баш велика, али смо их ми нашли у почетним вагонима, то јест, једном од њих. Када смо се појавили у вагону у којем су били и у којем су се сместили, били су забезекнути, када су нас угледали. И одмах ти поче по носу. Неколико их је лепо добило у оном скученом простору а докле су добијали по носу и велики ранац им је узет. Иначе, као и што сам навео, било нас је око двадесетак, али нисмо сви ушли увоз. Неколико их је остало, да прате, да се можда мурија не појави. По узимању великог ранца излазимо напоље и губимо се у гужви ван штајге. Били смо 1000% убеђени да смо им узели онај велики транс "GREEN DRAGONS". Када смо отворили ранац, нисмо могли да верујемо да застава није унутра. Јакна-е, дукс-еви, неки сендвичи завијени у фолију итд, итд... Били смо разочарани, јер су поменуту заставу угурали у онај други мали ранчић, који су имали а који нисмо успели да узмемо. Онда смо се убрзо и растали, кренувши својим кућама уз резиме, да је барем неколико њихових добило, лепо по пичкетини.

TORCIDIN KROS NA MARAKANI MART 1990
http://www.youtube.com/watch?v=ZLxXD37v4q0

To je naslov pomenutog klipa koji sam postavio posle gotovo 17 godina. Bio je to onaj mec izmedju C.Zvezde I Hajduka, kada smo pravili onu koreografiju u vidu Srpske trobojke. Oni su dosli u poprilicnom broju, ali naravno onako kako sam I ranije pisao. Izvode iz kasarni vojnike po Beogradu itd, itd... Znaci masa obicnih navijaca koji bi danas da sve to predstave svojim mladjim narastajima I drugim tribinama u drugacijem svetlu, kao bili su neki huligani. Pa Cica cuvao dokumentaciju toliko vremena zbog takvih kao sto ste vi. Na pomenutom derbiju su unutra bili skoro svi u prevrnutim fajerkama dok im je jedan od vodja imao belu kesu okacenu o pantalone, gde je covek drzao hranu, ono za put. Nema sta pravi Holsi. E sada ide ona druga strana medalje van stadiona I video zapis za koji ni u snu ne bi pomislili da postoji. Unutra su za slikanje bili nasminkani Splicani svi a napolju? Napolju Batice drz dupe,drz gace. Nijedne fajerke na narandzasto, ni jednog obelezja Hajduka. Sto ce reci jedan veliki trk, jednih preko drugih u klipu nazvanom Torcidin kros na Marakani. Ja znam da su u strahu velike oci I da su bile Delije u blizini, spremne na vas linc, ali ovakav stampedo unezverene mase odavno nisam video. Vrlo mi je drago sto ce momci iz mladjih narastaja Torcide moci da se uvere u lovacke price svojih veterana iz tog vremena, kao I naravno navijaca sa drugih tribina. Ma prosto receno uzivajte u video klipu, jer je sve u ritmu muzike koja prati klip I samo natjecanje u krosu. Izvinjavam se samo na tome sto ne znam ko je pobedio na krosu. Bili su puno brzi svi, tako da je bilo tesko doci do pobednika a bio sam-smo u samoj blizini istih.

PS- Ovde sam napravio presedan pa sam pisao na latinici jer se vi Splicani vecito pravite nevesti. Cisto da bolje razumete o cemu se radi. Uzivajte u ritmu pomenute muzike